16.04.2024

Разговаряхме с Бойко Борисов по телефона, поспорихме разпалено. Според него, по-добре е да се състави правителство с 3-я мандат, защото пропадането ще е драматично: българите ще се върнат от планини и морета, ще погледнат в празните хладилници и в пощенските кутии с натрупаните сметки и ще се разгневят на управляващите и ще ги накажат на изборите след 2-3 месеца. Аз му опонирах: всеки ден във властта на тази банда авантюристи е пагубна за България.

Но иначе, Бойко Борисов е прав: 40% увеличение на парното, скъп ток, няма газ; средната европейска инфлация е 9%, у нас е 20%; хлябът поскъпва, въпреки премахнатия ДДС… От десетина дни съм на гости в Париж – в Monoprix пазарувам повече хранителни стоки, отколкото за същите пари у нас в “Била”; вече установих тази разлика в Лисабон и Виена; българинът се изхранва с много по-голяма част от заплатата си, отколкото гражданите в повечето други страни от Европейския съюз … Е, нека някой променкаджия ми каже, че това е нормално, бе, аз ще му кажа да отиде да се гръмне!

Мисля, че всеки базисно почтен човек трябва да има таван на компромисите, за да уважава себе си. С четворната коалиция се стигна до the-point-of-no-return, прескочен е вече онзи рубеж, след който няма връщане назад.

Христо Иванов има законното право да кандидатства за титлата “двуличник на републиката”, най-много Радостин Василев да го догони по трасето. Когато изгря звездата на Кирил Петков, щедро засипван с дарове от президента Радев и посланик Херо Мустафа, Христо Иванов го беше нарекъл “Киро Моркова” – в разговор с Мая Манолова, която пиела кафе с приятели пред “Макдоналдс” на площад “Славейков”. Защо “Моркова”ли? Заради проВиотика му, дето е някаква миризлива смес от моркови и блатни кокичета.

По-сетне Христо Иванов беше разсмивал депутатска компания от ИТН, разказвайки как е изгонил “просто Киро” от “Да, България”, с имейл, дори не си направил труда лично да го уведоми за решението си. В навечерието на вота на недоверие пък, на депутат от ДПС беше обяснил, как разтревожено казал на Киро, че напускането на четиримата министри от ИТН ще доведе до падане на кабинета, а премиерът му отговорил: е, много важно, ще ги заменим с други четирима, имаме си 63-ма депутати, ще си прокараме кабинета… Киро всичко е прочел до половината, та и в този случай, без да прави сметка, че му трябват 121 гласа за кворум…хахаха, присмял се Ицо Лодкаря.

Христо Иванов навярно е научил наизуст книгата “Колко е важно да бъдеш адаптивен”, което на прост български език означава: хич да не ти пука, важното е да си на власт.

Да припомня ли: Христо Иванов най-напред нарече Бойко Борисов “мутра” в издание на своя покровител Иво Прокопиев, после започна да му вика “шефе”, след като Румяна Бъчварова, на която дъщерята и зетят работят в издание на Иво Прокопиев, го заведе при лидера на ГЕРБ, който пък го направи министър на правосъдието от квотата на ГЕРБ…

По-подир имаше крясъци “Мутри, вън”, резониращи на вдигнатия юмрук на президента Радев, който до лятото на 2020 г. беше “путинист” и “проект на ген.Решетников от КГБ”… ноооо, наш’те демократи-жълтопаветници не са гнусливи; имат кратка памет и притежават рециклирана съвест.

Както ведро се подигра Кристиан Шкварек: “Преговорите за третия мандат между комунистите и децата на комунистите текат с пълна сила. Хотели как лучше, а получилось как всегда.”

Моят невидим приятел Слави Трифонов пак нещо се обърка, май ще трябва отново да му пиша: Слави, събуди се, осъзнай се, разгневи се! Знам, че Любомир Каримански е говорил единствено от свое име, твърдейки, че Слави ще се отстрани, а Тошко ще се сниши. Нищо подобно! Знам, че Шоуменът и сценаристите не мислят така. Но е време не да подават ръка на бившите си партньори-неприятели, а да се стегнат и да започнат да се готвят за избори. Ликът на Слави помръкна, но неговата харизма е жива; макар и замерян с кал от предателите, той си остава легенда. Кирил&Асен му откраднаха една магистрала фенове, време е да си ги върне, защото всички са наясно, че ПП “Пълен провал” ги излъга – знаят, болезнено дълбоко знаят, но не смеят да си признаят.

Шапка му свалям на президента Радев! Той се научи да играе политически билярд – удря с една топка, която уцелва няколко други. Даде 3-я мандат на БСП – дааа, така е добре: електоратът му е благодарен, нали е техен човек. Заложи две бомби под стола на Корнелия Нинова: първата: председателката на БСП да се гъне и усуква около сините врагове на червената идея, но да не успее да прокара правителство; втората: да обере негативите от управлението през следващите есенно-зимни месеци, белязани с недоимък и студ. Корнелия Нинова се усеща за тази заплаха, затова гледа да пробута премиер от другата партия – то ли Даниел Лорер, то ли Никола Минчев.

Най-много ме забавлява в цялата интрига прикритата война между “Чаталджа” 3 и “Шишман” 18: Асен&Лорер срещу Киро&Петко.

Комшиите Асен Василев и Даниел+Виолета Лорер, Андрей Гюров, Евгени Ангелов, милионерът Гури и царският Спас, искат избори, за да прецакат Кирил Петков, Лена Бориславова, Петко Петков и файтона отцепници от четата на Слави, за да се отърват от всичките тях вкупом и завинаги. Насърчават ги онези социологически проучвания, които подреждат ПП близо до ГЕРБ. Значи, правят си сметката те, можем отново да яхнем властта и да седим на мястото на кочияша, а не зад опашката на коня.

А пък бърборин Радостин и ренегатите щели да правят НПО, за да се вливат в ПъПъ-то. Да, де, ама Даниел Лорер не давал и дума да се издума на тази тема.

Стефан Янев потъна. Единствените новини за него са плювките от бившата му любима, Ралица някоя-си; но пък нейното елиминиране може отново да стопли отношенията му с президента.

Ей, така, добри хора, изглежда сега милата ни Родина. Не ви стигат парите ли? Е, та, какво от това, те си стягат правителство, какво им пука!?

 Соня Колтуклиева

(от Фейсбук)