02.05.2024
Николай Марков

Николай Марков

Какво се случва в МВР. На какво сме свидетели?

Политизация на системата или опит за реформа?

Като експерт вие наблюдавате процесите, които текат в сектор сигурност в МВР. Кажете, на какво сме свидетели през последните дни и седмици. Видяхме смяна на шефове на областни дирекции на МВР, драми около смяна на главния секретар… Всичко това за какво говори? Политизира ли се системата преди местните избори? Изпълнява ли се този план, за който чухме в ЗАПИСА от партийната сбирка на „Продължаваме Промяната“ или това което наблюдаваме е опит за реформа, да се сложи някакъв ред в системата?

– Вие правилно дефинирахте, тези събития, които се случват като процеси. Може би трябва тук да спрем, защото всичко останало е плод на една или друга държавна институция или лидер, който я притежава в една или друга посока и да обясня за какво става въпрос:

Става въпрос за ЛОБИТА, които овладяват в определен момент системата за сигурност, най-общо казано и най – просто. Ние имахме политически феномен с поредица от служебни правителства. Не си спомням скоро да е имало такава нужда. Не, че не е имало служебни правителства по времената на г-жа Р. Инджова.

Сега, като че ли Президентската институция, (а тя нямаше и избор) инямаше как да извърши нужната реформа, която искаха и очакваха хората от протестите, които свалиха по един категоричен начин правителството на Борисов.

Тези лобита около ПРЕЗИДЕНТА, не са най-почтените хора, които ги представляват и те опорочиха онова, което очакваха хората от тях.

Сега сме вече във фаза на съвсем друго (редовно), управление, което се забави вече повече от две години и половина или три. Колко продължи цялата тази ВЪРТЕЛЕЖКА? И вече имаме друг феномен – редовното правителство в лицето на сегашната „СГЛОБКА“, както е познато с това име.

Харесва ни или не, то е принудено да управлява с ключови фигури, които са спуснати от президентската институция. НО НЕ от самата институция, независимо, че служебният кабинет знаете какви функции има.

Така или иначе ПРЕЗИДЕНТЪТ доста разшири своите правомощия чрез лобито, което е в системата за сигурност и в крайна сметка, за времето в което бяха тия служебни правителства, те почти овладяха ключовите места в ЦЯЛАТА СИСТЕМА ЗА СИГУРНОСТ.

Впрочем същото се отнася и за Агенция МИТНИЦИ, Гранична Полиция, Данъчни институции и т. нт.

Сега, ако новото правителство – редовно, каквото и да е ТО, харесва ни или не, ОСТАНЕ със същия управленски екип, ТО как би могло да управлява и да извършва политики или да постига цели политически, които си е поставило, АКО на ключовите места стоят фигури, които в крайна сметка са подчинени или ЗАВИСИМИ от институцията ПРЕЗИДЕНТ и ЛОБИТАТА, които са около тях.

НЕ Е ВЪЗМОЖНО!

Предполагам… и то, впрочем, в България се случва от много години, едни ЛОБИТА, които в разширения си вариант включват и хора , които са от ъндърграунда (казвам хора от ъндърграунда, които се ПОСТАВЯТ на ключови места в системата за сигурност и кадруват ПРЯКО и НЕПОСРЕДСТВЕНО), се сменят с други.

Сега в момента тези , които поемат (те също са конюнктивни фигури) включая и новият военен секретар.

– Казахте едни лобита се сменят с други. Ето главния секретар на МВР – Петър Тодоров подаде оставка. Президентът все още не е подписал указа за неговото освобождаване. Най-вероятно това е въпрос на дни. Управляващите вече имат свое предложение за НОВ главен секретар, това е ЖИВКО КОЦЕВ. Президентът Румен Радев обаче, каза, че му трябва време за да реши, дали г-н Коцев е подходящия човек за поста главен секретар на МВР. Нужна му е повече информация. Вие какво знаете за ЖИВКО КОЦЕВ?

– Ами вижте… това, което знаят всички останали. Както единият така и другия са конюнктурни фигури, приближени до определени властови центрове. Пак казвам, те сами по себе си НЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ институцията.

Те пък са заградени с други лица, които са и в МВР и в Специалните служби, които са вече широкия кръг на тези ЛОБИТА, за които говорим.

Живко Коцев е един от тях, и предишния главен секретар също е един от ТЯХ.

Що се отнася до президентът… да решавал, дали той е годен или НЯКОЙ е годен…

Впрочем, до скоро той – Коцев беше заместник главен секретар, доколкото си спомням, а ние сме все пак парламентарна република.

Смятам, че едно РЕДОВНО правителство с предложението, което прави до президента за разписване на УКАЗ, сигурно е направило необходимите проверки и т. нт. С които да се удостовери, дали този човек е ГОДЕН или не.

Впрочем, всички тези ключови длъжности, каквато е позицията ГЛАВЕН СЕКРЕТАР се разписват с Указ на Президента, и се проверяват лицата по линия на нашите партньорски служби и партньори въобще и като цяло. Поради работа с класифицирана информация.

Така че в този смисъл, лицата, които заемат тези постове при всички случаи са проверени. Няма как, поне аз не допускам, че на това място ще попадне човек, който няма формално основанието да го заеме.

А „преценката“ на президента, представлява някаква политическа контра, която той демонстрира за да натрупа някакъв политически дивидент, като човек който се съпротивлява. Тоест, да покаже, че той е единствената опозиция на това, което в момента се презентира като „СГЛОБКА“.

– И така, когато две или няколко ЛОБИТА се бият за овладяване на върховете на възловите позиции в МВР, какво се случва по нивата по-надолу, г-н Марков? Виждаме какво става с мигрантския натиск, какво става по пътищата на страната, чакаме да бъде разкрито убийството на Алексей Петров, предстоят местни избори. Организация на изборите…

– Мисля, че всичко, което се случва по върховете на държавата е ясно, че предизвиква стрес в системата вътре. Прави я по- не ефективна, служителите демотивирани и т. нт, но това е едната страна на въпроса. По-скоро в последното което казахте е „заровено кучето“.

Смятам, че както винаги в една традиция (политическа), която искаме или не, се създаде последните тридесет години, МВР е машата за осъществяване на определени цели и резултати при избори.

Така че аз смятам, този процес, тази конфронтация, ако можем да я наречем така – открита ПОЛИТИЧЕСКА е свързана с изборите. Тя е в следствие от това, че едни лобита ще загубят КОНТРОЛ върху изборния процес, а други ще го придобият ресурсно този ИНСТРУМЕНТ – МВР. Въпреки, че и едните, и другите влизат в конфронтация със закона за МВР. Защото МВР би трябвало да има съвсем други функции, както знаете. Ако има някакви спекулации или процеси свързани с фалшифициране, или нагаждане на изборите,  МВР е това, което трябва да противодейства на такива процеси.

НО, пак казвам, МВР отдавна не работи според функционалните си задължения и това е следствие имено на овладяването му през определени ЛОБИТА, пак повтарям, повечето от тях с по силно влияние от лица от тежкия и престъпен ъндърграунд.

– Тоест, ще правим местни избори с наши хора в МВР. Така ли излиза? Това ли е извода, който се налага?

– ДА, точно така.

– След смъртта на Алексей Петров, чухте управляващите заговориха за спешна реформа на службите за сигурност. От ПП са твърдо решени да направят тази реформа, която обаче, преминава през ОРЯЗВАНЕ на президентските правомощия. В бъдеще, шефовете на службите да НЕ се назначават с указ от президента. Как гледате на тази идея?

– Мисля, че трябва да проведат, малко по-голяма разяснителна кампания за тази реформа, която те смятат за правилна, защото тя има няколко нива. Няколко измерения.

Първо, за президентските правомощия – има такива, които произлизат от КОНСТИТУЦИЯТА и има такива, които са делегирани от Народното Събрание, а има и трети, които са по квоти.

Ние не знаем те какво са избрали като реформа. Те какво ще променят.

Конституционните, очевидно НЕ МОГАТ, другите по квоти също НЕ МОГАТ.

Единствено могат да ОРЕЖАТ тези, които парламента им е делегирал по един или друг начин. По скоро ТЕ искат така да го притискат във връзка с отстояване на техните цели, но НЕ и да извършат РЕАЛНА реформа, тъй като с инструментариума не е възможно!

Аудио ТУК 👇👇👇
„Заедно сме сила“