20.04.2024

Какво става в момента в Европа?
Европа не може да работи без евтините руски ресурси и икономиката и колабира. Това се призна дори с половин уста от Макрон, който каза, че ЕС ще остане без индустрия, ако санкциите продължат твърде дълго.

ЕС има нужда не просто от руските ресурси, но от това да ги получи ЕВТИНО! Т.е. на цените отпреди войната. Иначе е неконкурентоспособна и предприятията и ще затворят чисто пазарно – загуба на клиенти в полза на конкуренцията от извън Европа.

Това е обективен факт и се случва.
Какво прави Европа?
Инвестира в тежка пропагандна кампания, че била преборила Русия и не се поддавала на изнудване. Всъщност обаче нищо не е преборила. Ресурсите са скъпи и предприятията би следвало да затворят.

Те не затварят, защото Европа започна да субсидира скрито ресурсите, така че чистата им плащана цена да е като преди войната. Това може да се види под формата на няколко фалирали доставчици на газ, които бяха национализирани. Те фалираха, защото ги заставиха да доставят евтин газ, докато го купуват скъпо от Русия и САЩ.

Естествено, ще фалират, а държавата ги национализари и пое дълговете.
Това се случва не само в газа.
Как се финансира всичко това?
Чрез печатане на пари. Никой не налага нови данъци или не намалява пенсиите, за да субсидира газа. Печатат пари и с тях субсидират цените.

Т.е. Европа се опитва да компенсира поскъпналите ресурси чрез Емисия на Евра. Газ няма, ще ви дадем Евро.
Това е чутовната „победа над Русия“.
Естествено хартийките не заменят газа. Те пораждат скрито облагане чрез инфлация, т.е. цената на санкциите се прехвърля върху цялото население (вкл. върху нас, защото чрез борда инфлацията се пренася тук).

Тази инфлация не може да се ползва дълго. Ако не бъде спряна емисията на Евра, самото Евро ще колабира и изчезне. Те Еврото го печатат и не само заради това, а и за да изплащат дълговете на Гърция, Италия, Испания, Франция…

Не може емисията на пари да е единственото оръжие на Европа и да разчитаме, че то ще оправи всичко…
Очевидно няма да оправи, това е пътят към Ада и краят на ЕС.

Рухне ли доверието в Еврото, следва ефект на доминото и пълна дезинтеграция…

А засега алтернативи на това не се виждат. Санкциите на ЕС срещу ЕС продължават да ескалират, правим все повече усилия да се довършим по-бързо…

Добри Божилов