19.04.2024

„Мартин Карбовски излезе с призив: “ Искам да спрете да ритате падналия“. Има предвид Максим Генчев. Благородна позиция! Но се разбра, че Максим Генчев изобщо не се чувства „паднал“, а се самооблажава като „победител“ и отдава разгромните критики срещу „творческите“ си отрочета – на колегиална завист. И на организирано отмъщение срещу своя патриотизъм и русофилство. Ето това наричам аз гьонсурат!

От километричното му интервю в „стандартнюз“, с отговори, достойни наистина само за реклама на фалшиви суджуци, Макси заявява, че вече готви филм за Стефан Караджа, а проектът му за „Лето Господне 1349-о“ е на бюрото на Кошлука и чака финален параф ( преразказвам ). Това ми напомня убийствената епиграма на Веселин Ханчев за бездарния самозван поет, който, насъбрал мъст срещу гениите, се е преквалифицирал в преводач: „великите поети той уби/ творбите им като преведе“. Питам се как на лице, което е разхитило народна пара за два оглушителни провала, могат да се дават още средства за бъдещи провали? Как изобщо „проектите“ му могат да бъдат разглеждани в БНТ? И как „творбите“ му могат да бъдат излъчвани в най-гледаното време? Що за случайност е цялата тая нелепост? Или, както безсрамно заявява Кошлукът: „Не може да се правят само шедьоври?“

Само шедьоври? Три десетилетия в България се дават държавни пари почти само за унизителна антихудожественост.“

Максим Генчев трябва с максимална скорост да бъде отпратен да копае картофи на село.Това е единственият начин да допринесе полза на Отечеството. Не е зле и Матейчо синовно да му помага в земледелието.

Колкото до откровенията на Генчев за участието на „Даринка“ в бъдещия шедьовър „Лето Господне 1349-о“, те звучат доста правдиво. Явно почиват на реален факт и някакви разговори е имало. Защото Генчев открехва завесата над „моралната“ подкрепа, която Румен Радев е оказал на филма „Ботев“ след прожекцията на неговата премиера:

„Той гледа филма „Ботев“ на премиерата на 3 март 2022 г. и изнесе цяла съдържателна реч за полезността, като заяви, че с този филм ние вдигаме много високо летвата и бъдещите кинематографи ще трябва да се съобразяват с него“. ( край на цитата )

Освен, че дава представа за изключително високия художествен вкус на българския президент Радев, от това словоизлияние на Генчев, последвано от унизителни сервилни суперлативи за уникалния талант на „Даринка“, става ясно, че не всичко от заявеното за участието на „президентския дочь“ в бъдещия исторически филм за Иван-Александър, е измислица. И да се налучка посоката, от която идва „подкрепата“ за „проектите“ на проваления режисьор. Един от двамата – Генчев или Радев – лъже като дърт циганин. Кой е той, според вас?

Милена Върбанова