През 2008-ма година икономиката в Еврозоната беше приблизително толкова голяма, колкото тази в САЩ. (GDP nominal) Днес американската е почти двойна на тази в Еврозоната.( $28.78tn vs $15.54tn)

В момента Урсула сглобява Комисия, която няма да се основава на баланс на уменията и знанията, а на баланс на половете. Регулацията на практика изгони цялата тех-индустрия зад океана, но пък за сметка на това тлъстата социална държава докара и продължава да докарва милиони африканци през Средиземно море. И докато в Щатите ще видите масово как новодошлите латиноси пълнят земеделието и строителството, то в хубавите, стари европейски градове африканците на социални помощи пълнят само площадите около гарите и катедралите.

Пълни глупости са опорките на „Слава-БРИКС“-тващите, че „Западът загнивал“. Не, САЩ всъщност растат с бясна скорост, особено в секторите на бъдещето – технологиите и иновациите. Превърнаха се и в най-големият световен производител и ИЗНОСИТЕЛ на петрол, особено по времето на президента Тръмп, когато напуснаха Парижко споразумение относно климата. Вече снабдяват Европа и с енергия, и с технологии, и с оръжия. Защото тя умишлено унищожава и трите сектора – с „декарбонизация“, с регулации и с пълен отказ от инвестиции в отбрана. Нали „имаме НАТО“, защо да даваме пари за отбрана и от там евентуално за собствен военно-индустриален комплекс, като можем да ги дадем вместо това за социални помощи на милиони африканци и араби, които после да гласуват за нашата партия. (справка, последните избори във Франция).

Не, съжалявам, не „Западът загнива“, а конкретно Европа.

Един стагниращ континент, изоставащ от всички други световни сили. Обсебен от „декарбонизация“, „деколонизация“ и това да се самобичува за миналото си. Континент, който гони бизнеса и тех-индустрията, но привлича към себе си целокупна Африка. Континент, който преди 100 години владееше цялата планета, преди 15 си мереше икономическата тежест с Америка, а днес е на път да изгуби и последните си предимства – икономиката и технологиите. След тези двете какъв „competative advantage“ ни остава, като нямаме нито природните ресурси, нито глобалната мощ да си ги набавяме? Накрая историята ще разказва как само един век дели Европа от момента, в който беше най-изумителното, богато и могъщо място в човешката история, до един африканизиран старчески дом, в който столиците са по-мръсни и гетоизирани от тези в Близкия Изток, а икономиката вече се съревновава само с 5-6 от по-големите американски щати.

И ако всичко това ви притеснява по-някаква причина, както притеснява и натъжава мен тъкмо, защото съм убеден европеец и не виждам принадлежността си другаде, то бъдете сигурни, че някой като Калин Янакиев или Евгений Дайнов още утре ще ви нарече враг на „Либералната демокрация“, който всъщност цели нейното унищожение с критиките си. Няма как, критиките и съмненията винаги са плод на агентура, пета колона или просто полезен идиот на вражеска пропаганда! Друга причина да сте недоволни от начина, по който се управлява Европа вече две десетилетия, няма как да има. Трябва сляпо и покорно да приемете нейната тиха смърт, иначе „интелектуалци“ от 90-те ще ви пришиват към режима на Путин в статиите си за Дойче Веле, а в Тик-Ток либерални жени с големи очила и самовлюбен тон ще ви подиграват какъв прост Ганьо сте.

Кристиан Щкварек