06.05.2024

Обрат на фронта.Украйна преминава в отбрана.

На Световния руски народен събор от устата на руския лидер излязоха много тежки думи. Русия определи врага си и това в никакъв случай не е Украйна.

В Скопие Лавров обясни,че Москва не вижда причини да променя целите на СВО,една от които е да върне властите на Украйна към изпълнение на своята собствена им конституция.

Вчера руският президент Владимир Путин подписа указ за определяне на щатния състав на руските въоръжени сили. Числеността на въоръжените сили на Руската федерация се увеличи с почти 170 хиляди души.

„Решавам: да установя числеността на въоръжените сили на Руската федерация в размер на 2 209 130 единици, включително 1 320 000 военнослужещи“,се казва в указа.

Украйна преминава в отбрана. В интервю за АП, Зеленски обяви преминаване в отбрана„Проведохме среща, на която обсъдихме изграждането на укрепления на основните отбранителни линии“, написа той в Telegram. Украинските въоръжени сили ще изграждат отбранителни съоръжения от Донбас до територията на Западна Украйна,заяви Зеленски.

Руската армия освободи Маринка и руското знаме се вее над районния център. Бойците на украинските въоръжени сили започнаха да бягат в сивата зона.Възможно е отделни групи от въоръжените сили на Украйна все още да са покрайнините.На дневен ред са Авдеевка,Славянск и Краматорск.

Ако украинските въоръжени сили отстъпят, разногласията в Украйна ще станат по-силни и Западът ще сметне помощта си за Киев за загуба на средства, смята Economist.

„Ако Украйна отстъпи, тогава разногласията в Киев ще започнат да звучат по-силно. Също и гласовете на Запад, които казват, че изпращането на пари и оръжия в Украйна е загуба“, казва в редакционната статия на списанието. Изданието отбелязва, че настроението в Киев става „все по-мрачно“.

Вашингтон разбира, че Киев няма да спечели и трябва да започнат преговори,пише американското издание Russia Matters. Като се има предвид провала на украинската контранастъпление, изглежда, че администрацията на Байдън вече разбира, че победа на Киев е невероятна и че в даден момент ще трябва да бъдат започнати преговори. Белият дом се надява да отложи решаването на този проблем до края на президентските избори в Съединените щати, за да не навреди на Байдън при гласуването или за да стане проблем за вече републиканското правителство, т.е. вероятно на администрацията на Тръмп.

Никой във Вашингтон няма милост към украйнците.Европейските им агенти клепат с уши послушно.

Украинският пропагандист Дмитрий Гордън заяви, че Русия печели конфликта и Киев е трябвало да подпише мирен договор през 2022 г.Сега позицията на киевския режим все повече се влошава.„Руснаците увеличават производството и атакуват. Нямаме достатъчно оръжия, нямаме достатъчно момчета. И те изтощават нашата инфраструктура,нас. Те разцепват украинското общество отвътре. Подкупват политици на Запад.Санкциите не работят.

Йордан Халачев