25.04.2024

Няма да бягам от отговорност, ако „Продължаваме Промяната“ ме издигне. Това заяви бившият председател на Народното събрание Никола Минчев в предаването „Панорама“ на БНТ на въпрос би ли приел да бъде номиниран за премиер с третия проучвателен мандат.

Според него е много важно къде ще отиде този мандат: „Дали отиваме към предсрочни избори зависи от това на кого президентът ще връчи третия мандат. Ако го връчи на ДПС или „Възраждане“, очевидно вървим натам. С някоя от другите политически групи, шансът да се започнат разговори са съставяне на кабинет е налице“.

На въпрос възможни ли са разговори с „Има такъв народ“, ако те получат третия мандат, той уточни: „Ако го връчи на БСП или „Демократична България“. Ако го връчи на ИТН, мисля, че разговори директно между ПП и ИТН са много лимитирани с оглед случилото се през последните месеци“.

По думите му ПП обаче ще направи всичко възможно да влезе в преговори за съставяне на правителство с мандат на БСП или ДБ: „Ще положим всички усилия за да има кабинет в рамките на този парламент, тъй като си даваме сметка, че най-важното в момента е да има и работещ парламент“.

Той бе категоричен, че важното за ПП не са министерските постове, а програмата.

„Бъдещи избори не са план за събиране с ГЕРБ, ами евентуален изход, ако в този парламент не може да се сформира мнозинство, което да застане зад сериозни реформи“, каза Никола Минчев. Той заяви, че нито е участвал в разговори с американското посолство, нито пък е усетил натиск за това ПП и ГЕРБ да управляват заедно.

Никола Минчев не отговори на въпроса дали ще участва ли в правителство, ако Кирил Петков и Асен Василев не са министри.

„Сериозен анализ трябва да се направи дали съвместното участие на изборите на ПП и ДБ ще донесе по-добър резултат“, коментира още ексшефът на парламента.

Свалянето от председателския пост в парламента не ме отчая в никакъв случай, каза още Минчев: „И преди да бъда свален, и след това, съм получавал добри думи за работата си, включително от опозицията. Това ми показва, че в българската политика, ако трябва да се извършва определено действие, подобна оценка няма значение. Това трябва да се промени“.

frognews.bg