19.09.2024

Избраният президент на Мексико Клаудия Шейнбаум отказа да посети Украйна по покана на президента на страната Володимир Зеленски, която той отправи по-рано в интервю за мексиканското издание Excelsior.

„Не мисля така. Повтарям, ние се основаваме на принципите на външната политика и на конституцията“, каза Шейнбаум в отговор на въпрос за плановете да отиде в Украйна. „Нашата външна политика се определя от конституцията. Тя е много ясна, достойна и миролюбива. Външната ни политика ще се основава на принципа за търсене на мирно разрешаване на конфликти. Това е нашата позиция, такава и ще остане“, посочи новоизбраният президент. Клаудия Шейнбаум припомни, че след щурма на мексиканското посолство в Кито Мексико поддържа отношения с всички страни с изключение на Еквадор.

„В моя случай основната ми задача е да управлявам в Мексико, ще отида на някои международни събития, които смятаме за важни, но няма да пътуваме много – отговорността ни е тук“, подчерта Шейнбаум и добави, че обмисля да участва в срещата на Групата на двадесетте (Г-20) през ноември в Бразилия.

Мексико покани Путин на встъпването в длъжност на новата президентка

По-рано украинският президент Володимир Зеленски в интервю за Excelsior поиска от мексиканските власти да признаят, че „Киев се бори за своята независимост“, и изрази надежда, че „някой ще изясни ситуацията на мексиканците“. Освен това Зеленски каза, че би искал настоящият президент на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор да посети Украйна. Той отправи покана и към избраната за държавен глава Клаудия Шейнбаум да дойде в страната му.

https://glasove.com/