21.05.2024
Станислав Бачев

Станислав Бачев

Свидетели сме на най-голямата световна промяна в отношенията в света – огромна взривна промяна в архитектурата на сигурност. Характерът на конфликта „Хамас“ – Израел е духовно-цивилизационен и исторически наслоен. Овладяването на Близкия изток е най-важната и неизбежна стъпка за всяка държава или наддържавен субект, които са се устремили към световна доминация или промяна в световния ритъм. Това заяви в предаването „България, Европа и светът на фокус“ на Радио „Фокус“ Станислав Бачев, историк и международен анализатор.

„Близкият изток попада в т.нар. „близка териториална зона на Турция“. Това е терминът, който самата Турция използва, в този термин те включват също Кавказ и Балканите. Ако се обърне внимание на детайлите, ще се види, че в края на юни т.г. политическият лидер на “Хамас“ беше приет първо в Техеран, от аятолаха на Иран, а след това, в края на юли т.г., същият лидер на “Хамас“ беше приет и от президента на Турция Ердоган в Анкара.

Тоест, когато се насложат поредица от събития, може да се предвиди, че може би е предстоял някакъв взрив. Това не е нахлуване с камили, казвам го метафорично, но го казвам, с цел да отбележа, че тук става дума за много високо оперативно ниво. Тук става дума за абсолютна координация на войсковите разделения, става дума за един десант, който се извършва на 30-40 км навътре и той няма как да бъде осъществен без някакъв стратегически център, който да го ръководи“, коментира Бачев.

Той добави, че САЩ имат два големи глобални фронта, които са отворени: „Единият е Украинският фронт или европейският, а другия е Тихоокеанският с Китай, сблъсъкът с Китай за Тайван. Има и трети регионален – Ирански фронт, но той по същество обединява целия колективен мюсюлмански свят. Няма в историята случай, в който една държава, която воюва на два фронта да спечели. В конкретната ситуация е много важна реакцията на Израел“, обърна внимание международният анализатор.

Според него мащабното нападение и начинът, по който беше реализирано е стратегически обмислено от поне няколко центъра в други държави, които са предвидили възможните реакции.

„Ако в момента Израел изпълни това, което казва – имаме изявление на министърът на отбраната на Израел, който каза, че “ивицата Газа ще бъде изцяло блокирана, ще бъде спрян достъпът до ток, храна и вода за цивилното население“. Това са едни около 2 млн. човека, които буквално могат да бъдат подложени на геноцид, като отговор.

Случи ли се подобна реакция, това означава, ескалация на конфликта, която ще включи не само малки държави, но ще включи и Иран директно, и Турция, и даже държави, които са конкуренти една на друга, но имат обща цел, която е духовно-цивилизационна. Те ще се изправят срещу Израел. И тогава вече няма да има мърдане, а тук идва и ролята на Щатите, те са разкрачени в момента“, обясни Станислав Бачев и добави, че САЩ са преместили една от своите бойни групи от Средиземно море от центъра в източното Средиземноморие.

„В настоящето воденето на война вече е по нов начин. Няма ефективна защита срещу дронове, срещу техника, която се предполага, че е ниско технологична, но се оказва ефективна. По този начин Щатите трябва да изберат или да помогнат на Израел, или ако помогнат те ще станат част от този конфликт много директно“, каза още международният анализатор.

По думите му всички действия на “Хамас“ са много точно планирани и тактически, и стратегически: „На оперативно ниво това е една игра на сенки“, отбеляза Станислав Бачев.

Според него Израел винаги ще търси помощта на Щатите: „От гледна точка на Израел, намесата на Щатите в момента, може би, е въпрос на стратегия. Израел е наясно, че в бъдеще Щатите няма да стават по-силни, тяхната мощ няма да се увеличава, а напротив, ще намалява. Така че от гледна точка на Израел, тази помощ е или сега или никога!

И дори стъпва на онова разбиране, което гласи, че няма жертва, която Щатите да не направят за оцеляването на държавата Израел, което може би е факт, но този факт, ако се случи по начина, по който го има в картите като развитие, може да предизвика един конфликт, който да засили още повече тези исторически процеси по промяна на световния ред чрез сблъсък.

В момента на практика в Щатите нямат полезен ход, която и линия на противопоставяне да се погледне, във всеки един случай има някакъв вид загуба. На украинското бойно поле, там даже вече започнаха да признават загубата, дори казаха, че официално се казва вече, че пари за Украйна няма. Но тук идва въпросът, ако няма пари за Украйна, как така има пари за Израел?

Има даже едно лицемерие, което тепърва ще се прояснява. От друга страна е фронтът – Тихоокеанският за Тайван. Така, че всеки ход има загуба. Трябва да се избере начинът, по който тази загуба да бъде минимизирана и да се стигне до някакво мирно разрешаване. Но няма как, когато си разкрачен, когато си стъпил не на два, а на три стола, да не се окажеш на земята“, коментира още Станислав Бачев.

 

източник: ФОКУС

Автор: Йоланда Пелова