19.09.2024

Може да бъде изображение с 7 души и текстово съобщение

Гнусни безродници бродят по българската земя. Които явно за да се покажат пред господарите си на запад, са готови да отрекат историята, българите и всичко, което е българска същност.

Виждам, че съществото хвали българско семейство от средата на 19 век, че изглеждат европейци, интелигентни, модерно облечени – не били роби, нито поданици, а граждани на модерно общество. И тук ще припомня на безродника, че интелигентното излъчване и европейско облекло на Ангел Кънчев не спират османците. Нито образованието и интелекта на Васил Петлешков. Образованието, хубавата европейска рокля и интелигентност не спират османците да арестуват, изнасилват и затворят Райна Княгиня. Нищо не спира османците да изколят гражданите на модерното общество през април и май 1876 година. Черепите на избитите граждани на модерното общество в Османската империя могат да се видят в Баташката костница. Гражданинът на модерното общество в Османската империя Христо Ботев – поет, учител, образован, интелигентен, знаещ чужди езици, е убит от османска потеря. Васил Левски – дякон, революционер, образован, интелигентен, стратег на българското въстание и съпротива, модерно увисва на черното бесило край София.

Не ви ли е срам, бе, гнусни безродници? Да, българите са били образовани и интелигентни. Търгували са и са работили и извън границите на империята. Знаели са чужди езици. НО СА БИЛИ РОБИ, ЗАЩОТО ВСЯКО ЗАПТИЕ Е МОЖЕЛО ПРОСТО ДА ГИ УБИЕ, ЗАЩОТО ТЕ СА РАЯ И НЯМАТ ПРАВА! Всеки турчин е можел да отвлече българка, без значение колко образована, модерна и интелигентна е тя. Всяка къща на модерните граждани – българи, от Османската империя, е можело да бъде опожарена и ограбена от башибозука и никаква цивилизация няма да спре зверствата.

В това „модерно обществ“ на Османската империя, на султана показват отрязана детска ръчичка като доказателство, че въстанието е потушено. Цивилизовано ли ви се струва? Модерно? Европейско?

Гнусни безродници!

Елена Гунчева-Гривова