05.10.2024
vasil

 

Повечето хора от моето обкръжение предпочитат Тръмп пред Камала Харис. Той обещава, че ще спре конфликта в Украйна, не иска да воюва с Русия и с Китай, отхвърля джендърщината и подкрепя традиционното семейство от мъж и жена, обявява се срещу наплива от мигранти и т.н. Въобще нормален човек. Докато Харис се смята за кандидат на партията на войната, привърженик на еднополовите бракове, извращенията, мигрантите и т.н. Изборът на Тръмп означава по-скоро мир и нормални семейства, изборът на Харис предполага може би безкрайни войни и хомосексуални паради. Как няма да предпочитаме да изберат републиканеца?

Редно е обаче да видим и другата страна на медала. Тръмп обещава да спре войната в Украйна. Добре, прекрасно, но има едно малко уточнение. Възстановяването на страната трябвало да бъде поето от Европа, т.е. от ЕС. Смята се, че това значи на първо време поне 1000 милиарда евро. Като знаем всеобхватността на украинската корупция, хилядата милиарда ще бъдат поокрадени набързо и Европа ще трябва да се бръкне за още. Още толкова, поне, имам предвид. Но сухите пари, които ще текат към Украйна не са най-голямото зло. Тръмп смята да създаде такива добри условия за бизнес в САЩ, че най-добрите европейски производители ще почнат да се местят зад океана. Това неминуемо ще доведе до срив в европейските икономики. Искам германските автомобилни компании да се превърнат в американски автомобилни компании, заяви републиканският кандидат миналата седмица. Ще Ви осигуря най-ниските данъци, най-ниските разходи на енергия, най-ниската регулаторна тежест и най-големия пазар на планетата. Няма съмнение, че ще го направи. С това ще привлече най-проспериращите европейски производители и научно-техническия им потенциал. Главният икономист на Дойчебанк предвиждал безпрецедентен срив на германската икономика до година-година и половина. Тръмп следва същата схема, по която западните страни придърпаха най-добрите български работници и специалисти и оставиха у нас само това, което не става за работа.

Но ако Тръмп спре войната, той няма да възцари мира. Напротив. При него САЩ и особено всемогъщият ВПК ще имат интерес да поддържат високо ниво на напрежението, поне в Европа, за да купуват европейците американски оръжия. Европа беше подлъгана да раздаде оръжията и боеприпасите си на Украйна именно да се окаже в един момент по бели гащи и на практика да стане основен клиент на американския ВПК. Ще ни тъпчат с Ф-16, Ф-35, Страйкъри, Джавелини, Абрамси, Патриоти и подобни и ние ще трябва да работим главно за попълване на оръжейните си складове. При положение, че Турция отиде в БРИКС и напусне НАТО, каквито предположения се чуха от Анкара, ние ще трябва да харчим гигантски суми за въоръжения. Един зевзек се шегуваше, че може да ни се наложи да ядем през ден. С две думи – при Тръмп европейските инвестиции ще заминават за Украйна, европейските компании ще заминават за САЩ, а европейските пари ще заминават за американско въоръжение.

Въпреки това сиромашкият мир при Тръмп е за предпочитане пред перспективата за война при Харис. По-добре бедни, но живи, отколкото богати, но не на този свят, нали? А иначе до изборите в САЩ остават 35 дни. Условията, които осигуряват предимството на един от претендентите, са налице. Ако изхождаме от тях, може да кажем, че президент ще стане Тръмп. Ако междувременно не го убият. Аз поне бих заложил 10 срещу едно, че ще спечели републиканеца. Ще видим.

( Из предаването “ Не се страхувай “ с Васил Василев, излъчено на 24 септември 2024 г. по Евроком )