02.05.2024

Проявите на антисемитизъм в Берлин са се увеличили значително след терористичното нападение на ислямистката групировка “Хамас” срещу Израел, предаде ДПА, като се позова на службата, която следи антисемитските прояви в Германия, съобщи БТА.

Центърът за изследване и информация за антисемитизма е регистрирал 70 такива инцидента между 7 октомври, когато “Хамас” атакува Израел, и 18 октомври, което е три пъти повече, отколкото през същия период миналата година, когато са били документирани 25. При това службата направи уговорката, че е получила множество други сигнали, които тепърва ще бъдат проверени.

Според данните е имало един случай на екстремистко насилие, три на нападения и заплахи, както и девет случая на целенасочено нанасяне на щети на нечие имущество. Опитът за палеж на център на еврейската общност и синагога в Берлин, който бе извършен в сряда, също е включен в статистиката.

Съобщава се и за 12 случая, при които входовете и вратите на жилищни сгради са били изрисувани със звездата на Давид. “Това напомня на практиката на националсоциалистите, които са маркирали еврейските магазини със звездата на Давид”, заявиха от Центъра за изследване на антисемитизма в Германия.

Публикуваните в сряда данни сочат, че от 7 октомври, когато “Хамас” извърши атаката си, до момента са регистрирани 202 инцидента из цялата страна, което е увеличение с 240% спрямо същия период миналата година.

Службата за изследване и информация за антисемитизма представлява мрежа от сигнални центрове, където жертви и очевидци имат възможност да съобщят за случай на антисемитизъм. Центърът е финансиран от комисаря на федералното правителство за борба с антисемитизма Феликс Клайн.

Германският канцлер Олаф Шолц изрази солидарност към германците от еврейски произход и обеща широка подкрепа от страна на цялата германска общественост.

“Ние заставаме до вас”, заяви Шолц пред новинарското сп. “Шпигел”. “Държавата ще направи всичко, за да защити живота на евреите в Германия и ние няма да позволим да бъдем разделени като граждани на тази страна. Хората, които нападат евреи, които ги обиждат или нараняват, нападат всички нас”, добави той.

Визирайки усилията на германската полиция да забрани пропалестинските митинги и да разпръсне неразрешени събирания, Шолц каза, че страната трябва “решително да се противопостави на всички, които крещят антисемитски лозунги, които изгарят флагове на Държавата Израел, които открито се радват на смъртта на хората, убити при терористичната атака на “Хамас”.

“Тези действия нямат място при нас”, заяви германският канцлер. “Действията на “Хамас” бяха нехуманни и варварски, никой не бива да им се радва. Особено в страната, чиято история е неразривно свързана с Холокоста”, добави той.

източник: Банкеръ