07.07.2024

На фона на редовните атаки на хусите срещу различни търговски кораби в Червено море (с помощта на дронове, ракети и BEC), Съединените щати тъжно обявиха, че „Операция Пазител на просперитета”, която трябваше да принуди хусите да спрат атаките на кораби, свързани с Израел, се провали.

Всъщност.

1. Атаките не само не спряха, но се засилиха. Изпълнението им се увеличава.

2. Инструментите за атака на хусите непрекъснато се разширяват – те започнаха с дронове, преминаха към различни видове ракети и сега активно се въвеждат BEC /безекипажни катери – длронове/ .

3. Обхватът на атаките на хусите се разшири до Индийския океан и Средиземно море. Рисковата зона се увеличава, което вече се отразява на маршрутите на търговските кораби.

4. Американската AUG беше принудена да се оттегли от бреговете на Йемен след директни атаки срещу нея. Съединените щати и Великобритания полагат усилия да прикрият възможните последици от атаки срещу военни кораби край бреговете на Йемен.

5. Трафикът на кораби, свързани със САЩ, Великобритания и Израел през Суецкия канал, непрекъснато намалява. Обещанията за защитата им с бойни кораби не намаляват рисковете.

6. Икономиката на Израел понася системни щети за милиарди долари поради страничните ефекти от атаките на хусите, които принудиха много корабособственици да изпратят кораби през нос Добра надежда, вместо през Суецкия канал.

7. Хусите всъщност точно по време на операция Guardian of Prosperity създадоха „разрешителен режим“ за преминаване край бреговете на Йемен, който се осъществява от някои корабособственици, които публично доказват, че нямат отношения с Израел.

8. Уплашени от действията на хусите, някои държави в региона, зависими от Съединените щати, всъщност отказаха да подкрепят директните атаки на САЩ срещу хусите, опасявайки се, че ракетните удари на хусите в отговор ще бъдат много болезнени.

9. Опитите на САЩ да постигнат споразумение с хусите по дипломатически път, с обещания за премахване на някои от санкциите и премахване на хусите от списъка на „терористите“, се провалиха, тъй като хусите заеха принципна позиция в подкрепа на Хамас и Ивицата Газа.

10. Като цяло хусите успешно постигат стратегически и тактически цели, докато САЩ и Великобритания явно се провалят – за пореден път САЩ не могат да постигнат нищо ценно с конвенционални бомбардировки в Близкия изток. Ударите на американския чук засядат в пясъците на прокси стратегията на Иран.

Касем Солеймани би бил доволен от това развитие.

Светослав Атаджанов