20.04.2024

Сега Борисов е на пангара, защото трябва да предложи кабинет тип “Габровски” като съм убеден, че ще получи подкрепата и на БСП, и на ДПС. Единственото оправдание на Борисов ще е, че не е в коалиция и не може да спре някой да подкрепи формулата му за управление. Нищо чудно да направят коалиция “Магнитски”. Това е единственият шанс. Обединява ги непоносимостта спрямо центъра около Радев. Единствената причина в 49-тото НС да има правителство ще е тази – да отнемат властта му.

Това заяви пред ФрогНюз анализаторът Осман Октай ден след изборите за 49-то Народно събрание.

Резултатите при почти 100% обработени протоколи може да видите тук.

Ето и цялото интервю:

Господин Октай, още преди около месец дадохте прогноза за резултатите от изборите. Предвиждахте победа на “Продължаваме Промяната”, но и срив в подкрепата спрямо “Български възход”. Каква е равносметката Ви от този вот?

Хартиената коалиция подготви изборите и ги открадна победата на “Продължаваме Промяната”. Когато обстойно анализираме избирателните райони и секции, виждаме, че в големите градове – София, Пловдив и Русе, ГЕРБ не могат да контролират този процес и фалшифицират хартиените бюлетини. Интересно е да видим колко ще бъде броя на недействителните бюлетини. Важно е да разберем това.

Имаше голям хаос. В Пловдив имаше страшно много сгрешени протоколи.

Това беше подготвен и търсен хаос и точно на това заложиха, за да могат да контролират както корпоративния, така и купения вот в определени региони и квартали на страната. Виждаме, че ДПС добре са работили във Видин, Враца и Монтана.

Не случайно там нямаше много акции на полицейските служби. Голяма част от криминалния контингент под контрола на полицейските служби са активисти на ДПС и са недосегаеми, защото като такива ДПС имат претенции, че те са длъжни да правят предизборна кампания.

Особено отчетливо беше на тези избори, че имаше около 20 партии и коалиции, регистрирани на тези избори, които бяха финансирани от ЦИК и им беше предоставено достатъчно публично телевизионно време. Направи впечатление на всички, че те достатъчно време получиха и плюеха само по “Продължаваме Промяната”. Включително бивши коалиционни партньори на управлението на Кирил Петков. Цялата предизборна кампания бе насочена да дискредитира обединението ПП-ДБ. Обвиняваха ги за всички грехове, които може да има в България за последните 30 г. Това е една от причините да носят негативите на този изборен процес.

Виждате ли координация между МВР и “акциите” срещу купуване на гласове и ГЕРБ, които спечелиха изборите?

Президентът и неговият кръг е съвсем друг център на задкулисието, който преследва съвсем различна цел – бъдещи политически проекти и дискредитиране на парламентаризма и партиите. Той и министрите му, включително служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, преследваха една единствена цел – колкото се може по-малко избиратели да гласуват и колкото се може повече да ощетят обединението на промяната с демократичните сили.

Разглеждам промяната от протестната акция на младото поколение през 2020 г. Тази протестна вълна смущава цялото задкулисие в България и всички центрове на задкулисието. Върху тази протестна вълна се качи президентът Румен Радев и спечели изборите. Качиха се Николай Хаджигенов и Арман Бабикян и сега ги няма. След това Слави Трифонов и “Има такъв народ” спечелиха изборите на тази вълна и когато ги разочароваха, бяха зачеркнати. Ако “Продължаваме Промяната” и “Демократична България” изневерят на очакванията на тази вълна за промяна и те ще бъдат зачеркнати като бъдеща политическа перспектива и ще се появи следваща младежка енергия на промяната.

По какъв начин може да се случи това?

Ако евентуално направят това, което направи президента – когато седна на софрата със задкулисните представители.

Тоест ако седнат на една маса с ГЕРБ? Вече се появи информация, че са съгласни да си говорят.

Те може и да си поговорят, но няма да се прегърнат. Малко злорадствам, че не са първа политическа сила. Ако ПП-ДБ бяха първа политическа сила, атаката срещу тях щеше да продължава, че са безотговорни и не правят всичко възможно, за да направят правителство. Че не правят никакъв компромис да се прегърнат със задкулисието и хората, посочени по “Магнитски”. Радвам се, че не са и ГЕРБ ще получи мандата.

Борисов обиколи цяла България, каза колко е отговорен и как само той ще предложи правителство. Неслучайно провеждаха срещи в дома на Харалан Александров представители на ДПС, БСП и “Български възход”.

Вие казахте и при нас, че партията на Стефан Янев няма да влезе в Народното събрание и тази сметка ще излезе крива.

Да. Сега Борисов е на пангара, защото трябва да предложи кабинет тип “Габровски” като съм убеден, че ще получи подкрепата и на БСП, и на ДПС. Единственото оправдание на Борисов ще е, че не е в коалиция и не може да спре някой да подкрепи формулата му за управление. Но той помни, че една такава прегръдка на НДСВ, БСП и ДПС – т.нар. “Тройна коалиция”, изхвърли царя и НДСВ. Само това го въздържа – как да оцелее политически в бъдеще и как да се измъкне от мандата, който ще получи.

Обединява ги другият задкулисен център – този на президента. Те искат непременно да отнемат властта на този център. Ако по времето на Борисов имахме премиерска държава, сега имаме президентско управление на държавата. Радев дори прекалено много демонстрира своята власт. Това дразни много сектори. Единствената причина в 49-тото НС да има правителство ще е тази – да отнемат на Радев властта.

Тоест ще има правителство? Прогнозирахте, че по всяка вероятност ще отидем на нови избори – или през лятото, или наесен, но няма да има избори 2в1.

Това е вероятност. Слушам сега щатните анализатори от телевизиите, че има голяма вероятност Борисов да не рискува с такава “самоубийствена” подкрепа от страна на БСП и започнаха да говорят за летни предсрочни избори. Започнаха да лансират и версия президента да изтегли местните избори за лятото. Радев не може да съкрати мандата на кметовете, няма такива правомощия. Местните избори са в края на октомври, когато изтича мандата на кметове. Избори 2 в 1 не са в интерес на президента. Освен това, чрез контролиран и корпоративен вот се прави всичко възможно партията, която иска референдум за президентска република, да присъства в парламента.

Контролиран и корпоративен вот или ниска избирателна активност вкараха ИТН в Народното събрание?

Ниската избирателна активност и онези гласоподаватели, които са участвали в изборите, но са гласували с “Не подкрепям никого”. Второ, на миналите избори корпоративният вот на фирми около Христо Ковачки вкараха “Български възход” в парламента. Сега ситуацията се повтаря покрай ИТН.

Те ще бъдат ли фактор в настоящия парламент?

Полагат се всички усилия да присъстват в следващия парламент с една цел – да са говорители от трибуната на парламента, които дискредитират парламентаризма и призовават за президентска република. Затова Радев иска ИТН там. Друго е постоянно от трибуната някой да облъчва всички българи с тази идея – че парламентът и партиите нищо не струват. Дори това, че няма да може за пореден път да се състави правителство, работи за една такава бъдеща формула.

Изглежда така, че независимо от развоя на събитията, Радев е печелившият от ситуацията.

Радев и бъдещото президентско управление на страната са най-големият печеливш от изборите.

Ще има ли такова?

Мисля, че Радев ще загуби тази битка. У нас няма условия за такова. Едноличното управление на Борисов отврати много хора. Сега е същото. Борисов да си изпълни обещанието и да направи всичко, за да има правителство. Много бих искал Корнелия Нинова да го пържи на бавен огън всяка седмица.

Няма ли това да е щета и за самата Корнелия Нинова?

БСП са на ръба на оцеляването в момента. Нинова няма вече ход, защото ще падне в пропастта. Нищо вече не й върши работа. Единственото печелившо за нея е да се направи като Райна Княгиня и да тръгне да спасява България от този хаос и да се саможертва. Така ще изглежда ролята й, както направиха с хартиената бюлетина. На ДПС много им текат лигите. Нищо чудно да направят коалиция “Магнитски”. Това е единственият шанс.

интервю на Джесика Вълчева

https://frognews.bg/