20.04.2024

Разбира се, на първо място са хората, които отказват да мислят разумно и се вкопчват в самозаблуди. Понякога това са интелигентни хора, чието его не им позволява да признаят, че са сгрешили. Друг път – маргинали, които не са способни да осмислят причинно следствените връзки. Поставям хората на първо място, защото именно от тях зависи какви действия ще предприемем да се защитим срещу големите опасности.

Основен проблем е, че България не води самостоятелна политика – нито външна, нито вътрешна. Хаотично изпълнение на поръчки отвън, до степен на пълно безумие и съсипване на държавата. Още по-лошо – в България почти няма политици, способни на самостоятелно мислене, и които да не са проекти на задкулисието. Малкото мислещи са нападани и тричани от цялата система и статукво, които виждат в тях основен враг.

Населението ни намалява драстично. Администрацията за сметка на това, се увеличава с главоломни темпове. На шега понякога казвам, че ще стигнем до там на всеки българин да се падат по трима чиновника. Държавата се прави, че този проблем не съществува. Партии, които уж имат в програмите си борба с демографската катастрофа, странно мълчат на фона на случващото се. Българите като етнос намаляваме, но никой дори не смее да назове проблема.

Екологията. Не съм от зелените, които отдавна са преминали границата на разума и използват идеята само за лично облагодетелстване. Говоря за стотици и хиляди декари плодородна земя, пълна с фотоволтаични паркове. Разхищение на земя и катастрофа за екологията. Знаете ли как се унищожават след това тези панели и за колко време се разграждат? Знаете ли колко редки метали има във ветрогенераторите и колко века са необходими за разграждането на перките? Знаете ли добивът на шистов газ и дори обикновен газ в какво може да превърне плодородната земя на Добруджа? Големите протестъри и мислители, дето ще ни спасяват, обикновено мълчат като партизани на разпит, когато се постави този въпрос. Още повече, Помпео дойде и си каза тежката дума за шистовия газ. Интересно какво направиха тези, които ще ни спасяват? НИЩО!

Жизненият стандарт намалява драстично до степен хората да се притесняват как ще оцелеят. Вместо смислени програми за преодоляване на кризата, от политиците чуваме само призиви да гласуваме за тях, за да могат те да се оправят. И клетви, че са единствените спасители и други няма. Никоя партия не предлага решение как хората да са спокойни поне за топлото и храната си през идващата тежка зима.

Омерзително е да слушаш партийни лозунги, предизборни клипчита и вождове, застанали в героични пози, напиращи да ни спасяват. Защото искат да спасят себе си. А нас – народа, вече са ни продали…..

Елена Гунчева