18.04.2024

В четвъртък БСП ще върне неизпълнен проучвателния мандат на Президеннта Румен Радев, заяви Георги Свиленски. Очаквано развитие и безславен край на 47-то Народно събрание. Очаква се Президентът да разпусне парламента и да обяви датата за предсрочни парламентарни избори, най-вероятно началото на месец октомври.

Този парламент прие много срамни и позорни решения, и не прие важни за народа ни закони. В момента сме на средата на нищото в сферата на законодателството и държавното управление. И това се очертава за доста дълъг период от време. Само чудо може да доведе до появата на смислено мнозинство и в следващия парламент. Огромната част от народа не е представена и не се очаква да бъде представена и в следващия законодателен орган. Огромната част от българите не гласуват, а гласуващите се хвълят от проект на проект и си търсят Спасители.

Сега дневният ред ще определя Румен Радев. И да се надяваме, че си е взел поука от досегашните служебни правителства и този път няма да направи такава грешка. Още повече, че ще ни очаква доста дълъг период на служебни правителства. Не съм оптимист, че ще има парламентарно мнозинство и правителство и в следващия парламент. Освен ако ГЕРБ и ДПС и Възраждане не се коалират.

Поява на нов политически субект, който да преобърне везните, не се очаква и няма достатъчно време. Проектът на Янев не показва тази устойчивост и известно, каквото му възлагаха. Което води и до извода за шарен парламент, водещ пак до хаос.

Бог да пази България!

Елена Гунчева