18.10.2024
vasil

След 20 дена пак ще избираме. Едно все по-вяло и безмислено упражнение с предизвестен резултат – нула на нула по нула. Това е оценка не само на интелектуалния и на политическия капацитет на мнозинството кандидат-депутати, това ще е ефектът от надеждите на необвързаните гласоподаватели. НУ-ЛА !

Защо се получава така? Политическата ни система изглежда като навсякъде в Европа, но крие много уродливи израстъци. С тях тя е непригодна за добро управление. Корупцията и търговията с гласове са я обезобразили, мутрите са се впили в снагата ѝ, страхът я е деформирал. Във Франция след изборите настъпиха промени, в Германия ври и кипи, в Австрия нещата се обърнаха, Словакия върви по нов път, Грузия също, Унгария води надеждата. А тук – вцепенение.

Къде напр. Кандидат-депутат, водеща фигура на политическа сила и най-близък съратник на лидера ще бъде хванат с огромен рушвет и партията му ще продължава да иска места в парламента. Та нима Джейхан Ибрямов не е внасял подкупите или част от тях в партийната каса, нима съпартийците му не са знаели за рушветите, за връзките с подземния свят, нима те не са въвлечени в подобни афери? Знаели са, естествено, аз самият съм потърпевш от техните далавери.Как да гласуваш за парламент, в който подобни персони са фактор, имат тежест и гласуват закони. След като гласовете се купуват, кой знае колко мутри са си напазарували депутатски кресла.

Няма и обяснение как коалицията ППДБ може, след катастрофалния провал във властта, с поразяващата глупост на някои свои лидери, с потресаващата им негодност да управляват да е отново втора в проучванията. Липсата на отговор на този въпрос обяснява защо все по-малко хора отиват да гласуват.

Разбира се, не всичко е в черно. Има партии и политици с добри намерения и идеи. Заслужават да бъдат подкрепени, но има ли смисъл. Предполагаме, че дори да излязат много напред, те няма да бъдат допуснати до властта. Евроатлантическите цербери ще им препречат пътя към управлението. Те искане за референдум с половин милион подписа не признават, та с избори ще се съобразяват. В краен случай Големият брат ще се намеси и с някой преврат или Майдан ще им покаже кой поръчва музиката. Като знаем това, защо да гласуваме.

Чувството, че сме затворници на една прогнила политическа система също отблъсква хората от урните. Много не гласуват и защото виждат, че правителствата плюят на мнението на народа, може би защото конците им се дърпат от чужбина. Хората не искат реакторите на Белене да отидат в Украйна, но властите не им обръщат внимание – може да пискате, колкото искате, ние ще ги дадем. Не щем да даваме оръжия на Киев – не Ви питаме. Кой искаше да се прекъсне Южен поток – никой, освен Станишев. Успя. Кой иска мигранти, кой иска закриване на Мариците, кой настоява да унищожим валутата си, да фалшифицираме историята си – никой, освен управниците – марионетки и тяхната прислуга. Малцинство, но политическата джунгла им позволява да се налагат. Малцинство, което тъпче мнозинството – това ли е демокрацията? Ако пък нашето не е демокрация, не са ли изборите безмислени. Защо да ходя по избори, като нищо няма да се промени, се питат много хора. И тези, които гласуват, за да изпълнят гражданския си дълг и да накажат търговците на гласове, стават все по-малко. Ето резултата – подадените в чужбина заявки за гласуване на 27 октомври са били с 30 на сто по-малко от предходните избори. Нищо чудно другата неделя до урните да отидат под 2 милиона – една трета от избирателите.

Тази непригодна политическа система и нейните пороци тикат държавата надолу. Седем пъти само в последните години ни продъниха ушите – всички до урните, изпълнете гражданския си дълг, гласувайте, гласувайте да се оправим. Гласуваме и – затъваме все повече. Така, по всичко личи, ще е и след тези избори.

Единственият верен изход от очертаващата се патова ситуация е следният, слушайте внимателно, особено вие, кандидат народни представители : След изборите новоизбраните депутати се събират, отиват вкупом при президента Радев и единодушно му предлагат да поеме управлението на държавата. Дават му пълната власт, от името и в името на народа, а те се връщат в парламента и осигуряват законодателната рамка. Обединяват се в името на спасението на страната. Води ги убеждението, че в критични моменти държавите имат нужда от лидер. Друг такъв лидер България няма. Ако искаме да избегнем тежки сътресения, това е пътят. Единственият. Не вярвате, че може, че ще го направят ли? Когато ножът опре до кокала, ще видят, че няма друг изход. За да спасят кожите си, щат-не щат ще трябва да тръгнат към Дондуков 2. В нашата объркана действителност, при сегашното международно напрежение, пред кризите, които изникват отвсякъде това е единственото спасително решение. Колкото по-рано го приложим, толкова по-добре за държавата и за всички нас. Затова, уважаеми бъдещи депутати и партийни лидери, като минат изборите и щом проумеете, че сте отново в задънена улица, вземете по една китка и отидете да молите Румен Радев да се заеме със спасяването на държавата, на народа и, покрай другото, на Вас. Ако не послушате, народът ще го направи през главите Ви и ще го пише на вашата сметка.

( Из предаването “ Не се страхувай “ с Васил Василев, излъчено на 7 октомври 2024 г. по Евроком )