26.04.2024

Разбрахме, че всяко от семействата на двете разменени бебета предявява иск към клиника Шейново за 300 хиляди лева. После стана ясно, че само от страна на ромката Севда, тази, която не искаше да връща българското бебе, е подаден такъв иск.

Въпросът е кой ще плаща?

Софийска община, тоест гражданите на София, ще плащат 300 хиляди лева на Севда – евентуално 600 хиляди на двете семейства? Дори искът да бъде намален, той пак ще бъде измъкнат от джобовете на столичните жители. А защо, моля? Да не би гражданите да са разменили бебетата? Виновни за „инцидента“ ( а според мен за умишлената афера, която никой не пожела да разкопае по-дълбоко ) са конкретни лица в клиника „Шейново“. Именно тези лица и ръководсвото на клиниката – са длъжни да платят обезщетение на пострадалите семейства. По каква логика ще плащат софиянци? Това означава да поемат и вината им. Защо обществеността ще бъде наказвана, а отговорността на виновните ще се размива?

По същата абсурдна „логика“, престъпници осъждат в Страсбург държавата България и българският народ е принуден да плаща астрономически суми заради полицаи, прокурори и съдии, които не са си свършили работата както трябва. Вместо самите магистрати да си платят или най-простото – с юридически изправните си, професионални действия, да не дават възможност за реабилитация и компенсации на арестуваните и осъдените. Мародерите от Страсбург чакат плячка, а българските некадърници щедро им я осигуряват. Но не вадят парите от джоба си. Ние, бедните, плащаме осъдителните присъди и дълговете на негодниците в МВР и съдебната система.

Кой читав юрист най-сетне ще запретне ръкави и ще прекрати тоя позор?

Същото се отнася и за конкретния случай в Шейново. Докога невинните ще бъдат глобявани и по същество малтретирани, заради вината на престъпника? Дори да става дума за небрежност – небрежността на работното място, особено в медицинско заведение – си е стопроцентво плестъпление.

Софиянци ще плащат, а виновниците ще се отърват с „мъмрене“? Демокрация по български. Нужен е граждански фронт срещу подобна абсурдна подмяна на отговорността!

Милена Върбанова