19.09.2024

От евритмия до паневритмия – пътят на лъжата

Преди около две седмици дъновистите („Бялото братство“) започнаха да изграждат лагера си при Рибното езеро в Рила. Лагерът е на площ 1,1 декара и се състои от 60 палатки. Осигурени са допълнително два 4-кубикови контейнера за смет, до които белите братя са длъжни да свалят боклука си с коне в чували.

Целта на лагера е провеждането на „духовна школа“, която би трябвало вече да действа от 1 август. А пък на 19 август ще има паневритмия.

Питали ли сте се кои са причините през 14 век Второто българско царство да падне и през следващите 5 века да се окажем в пределите на Османската империя? От учебниците по история и от статии по въпроса могат да се обобщят три главни причини: 1.) разпокъсване на държавата между няколко властови центъра (това е най-лансираната причина); 2.) обезлюдяването на Балканския полуостров заради кримската чума; 3.) духовният упадък и невижданото разпространение на ереси – богомилство, адамитство, варлаамитство, жидовство и пр.

Третата причина се изтъква незаслужено рядко. А всъщност от духовна, от мистична гледна точка падаме под турците като наказание за греховете си. По същата причина половин век след нас пада и гордият и корумпиран Константинопол.

Ако народността е душата, то държавността е тялото. Когато душата прогние, тялото се разпада и умира.

Петър Дънов (ски) е роден на 11 юли 1864 в село Хадърча, Варненско. Баща му е честен свещеник и участник в борбите за църковна независимост. Петърчо учи първо в родното си село, а после завършва американско протестантско (методистко) училище в Свищов. Оттам е закърмен с враждебност към всякаква църковност. През 1888 заминава за Съединените щати и нам започва да учи в протестантска семинария. После се дипломира в теологическия факултет в Бостън.

Веднъж напуснал православието в ранно детство, след завръщането си от Америка през 1895 напуска и протестантството за да се отдаде на окултизъм и други сатанистки лъжеучения.

Дънов обявява, че на 7 март 1897 в с. Тетово, Русенско, е получил „просветление“ и е разбрал, че е на Земята с мисия и тази мисия е да бъде „Божи пратеник“. Той престава да е някакъв си г-н Дънов и става „Духът на Истината“. Христос бил Синът, Дънов – Отец.

На 16 март 1914 е официално стенографирана първата му лекция „Ето Човека“ (види се, по Ницше – Ecce Homo – книга, която иронично величае самия Ницше, но Дънов надали е схванал иронията). Лекцията слага началото на сериите „Сила и живот“, в които „божият пратеник“ и „духът на истината“ излага своето „учение“, което нарича „новото учение на Всемирното бяло братство“.

На 7 юли 1922 Църквата обявява Дънов за самоотлъчил се като човек, „дръзко въстанал против Господа Иисуса Спасителя и основаната от него Св. Църква“, а заблужденията му са квалифицирани като „богопротивно и гибелно лъжеучение, което е еретическо и опасно за вътрешния мир и обществения морал“.

Такава духовна отрова се появява може би за първи път след богомилите и си съперничи със зараждащия с тогава комунизъм.

Някъде около 30-те „божият пратеник“, как да го кажем – открива? изобретява? – паневритмията. Всъщност открадва идеята от теософа Рудолф Щайнер (който след разрива си с Елена Блаватска вече е антропософ), създал още през 1912 окултния танц „евритмия“. Дънов оформя цикъл от 28 упражнения, синкретични, доколкото се състоят от мелодия, текст и движения. По-късно към тях добавя и движението „пентаграм“. Една от най-верните му ученички, М. Тодорова, си спомня:

„Това е онзи Пентаграм, който Учителят беше дал на първите братя от Синархическата верига. Той го даваше само на онези, които бяха решили правилно своята задача с Школата на Учителя. Това беше посвещението на ученика“.

Типична секта. Влиза във всички определения на съвременното сектознание и технически е същата като десетки други от изток на запад и от запад на изток.

След комунистическия преврат на 9 септември 1944 Георги Димитров лично опъва чадър над Дънов и се разпорежда върху него и последователите му да не се осъществяват никакви репресии.

След демократичните промени през 1989 в България разцъфтяват всевъзможни секти и лъжеучения от цял свят. Дъновистите изживяват ренесанс. На 7 ноември (забележителна дата!) 1990 Министерски съвет утвърждава устав на общество „Всемирно Бяло Братство“, а на 26 май 1995 е утвърден и устав на общество „Бяло Братство“ със седалище в София. След това се подновяват опитите (от 1942) да се вкара паневритмията в учебната програма по физкултура.

Защо сектата на Дънов се радва на такава популярност и днес? По две причини. Първо, хората с мъглява ценностна система лесно се поддават на утопии от този род, които ги карат да се чувстват дори и възвишени, без да осъзнават трагизма на тази илюзия. Второ, не знам откъде ние имаме влечението да се гордеем с всевъзможни безобразия и уродливости. Национална гордост са богомилите, Ванга, всякакви там гадателки и екстрасенски, лечителки и лъжесветци и „светици“. Дано това безумие не се разрасне дотам, че да ни се стовари наказание като оново през 14 век. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

За Флагман, Иван Стамболов

Специална благодарност на Даниил Ласков (1871-1922) и йеромонах Висарион (в схима Димитрий).