18.05.2024

От няколко дена орките на Израждане ме плюят по групите, където се споделя съобщението за протеста в събота, обиждат и призовават да не съм ходела, защото съм нямала място там. Интересно как точно те преценяват къде ми е мястото, при положение, че тяхното не се знае къде е. Както всеки път, забелязвам как се опитват да яхнат една гражданска инициатива и да се изкарат политически дивиденти от протестите на обикновените българи. Както направиха и за референдума за еврото – след като провалиха подписката от 2018 година и не я внесоха, сега се вклиниха сред гражданските организации и решиха, че само те имат право да се занимават с този въпрос. Тези успяват да яхнат всяко едно народно недоволство и да го сведат до нивото на селска разправия, без никакъв резултат. Това им е модус операнди. Разбирам наивността и доверчивостта на гражданите и гражданските организации, които си въобразяват, че могат да използват организацията на сектата за прокарване на нещо добро. Само където пропускат същността им. Те никога няма да направят нещо, което е неудобно на американците. Ще има крясъци, скандали, но нищо, което да ги застраши.

Аз с тези хора на една линия няма да застана. След като според тях нямам право да ходя на протести, на които са те, няма да ги дразня, защото съм алергична към простаци. Но да попитам защо те отричат всеки извън сектата си, всеки, който не ги харесва и всеки, който ги критикува? Аз съм се борила достатъчно със статуквото, срещу американския колониализъм, срещу мафията ГЕРБ, срещу американските бази. А новоизлюпените патриотари на Костя, събрани от кол и от въже, си патентоват протестите и съпротивата и патриотизма. Скоро май ще си патентоват и България и ще отрекат всеки българин, който не ги харесва. Въпреки, че достатъчно е допринесъл за каузите и достатъчно е направил, за да отстоява идеите си.

Много хора се заблуждават. Мислят, че са по-малко зло, виждат недостатъците, ама си мислят, че ако вземат властта, с вълшебна пръчица ще се поправят. Ами няма. От малкото зло пораства голямо зло, а от малката партийна свиня – голяма. Отглеждате си фашизоиди в пазвата. Които ще провалят българските интереси навсякъде, където се появят.

Елена Гунчева-Гривова