19.09.2024

Още веднъж за БРИКС, който e представян като абсолютна алтернативна на Запада.

Понятието БРИК (станало БРИКС от 2010 г.) е въведено от Джим О’Нийл, анализатор от инвестиционната компания Голдман Сакс в Ню Йорк, САЩ, през ноември 2001 г. Представлява акроним от имената на английски на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка (Brazil, Russia, India, China, South Africa). Използвана е алюзия чрез игра на думи (на английски: bricks = тухли). Днес БРИКС е обединение на големи развиващи се икономики и се състои от Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка, Иран, Етиопия, Египет и Обединените арабски емирства. Желание да се присъединят към БРИКС са изказали Турция и Азербайджан. БРИКС не е хомогенен в цивилизационен план! И това е очевидно.

Групата на седемте, съкратено Г-7 е група от 7 икономически развити страни – Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция, Япония, които към 2019 г. заедно произвеждат около 40% (към 2022 г. глобалният БВП на Г-7 е 27%, а днес е още по-малък) от БВП и имат около 10% от населението в света. Г-7 е основана през 1975 г. Създадена е от Франция през 1975 г. като Г-6. През 1976 година се присъединява Канада и името се променя на Г-7. През 1997 г. групата става Г-8, като е включена Русия, която е изключена заради кризата в Крим през 2014 г. Европейският съюз също има представител от 1977 г. Русия на Елцин, която по това време е суровинен придатък на Запада е „приета“ в Г-7, но Русия на Путин, която започна да се суверенизира е изхвърлена. Нищо повече от хард цивилизационен подход.

Групата на двайсетте, съкратено Г-20, е група от 19 страни с най-големи икономики в света плюс Европейския съюз, представян от държавата председател на Съвета на ЕС. Г-20 е основана през 1999 г. и основател е Г-7. Г-20 са Австралия, Аржентина, Бразилия, Великобритания, Германия, Индия, Индонезия, Италия, Канада, Китай, Мексико, Русия, Саудитска Арабия, САЩ, Турция, Франция, Южна Корея, ЮАР, Япония и Европейският съюз. Освен това, обикновено на срещите на Г-20 присъстват представители на Международния валутен фонд и Световната банка. Г-20 произвежда 90 % от световния брутен национален продукт, генерира 80 % от международната търговия (включително търговията в самата ЕС) и обхваща две трети от населението на света. Г-20 е предложена от бившия канадски министър на финансите Пол Мартин (който впоследствие става министър-председател на Канада) за сътрудничество и консултации по въпроси, свързани с международната финансова система. Тя изучава, преглежда и насърчава дискусии по политически въпроси, свързани с насърчаване на международната финансова стабилност и има за цел да разглежда въпроси, които са извън отговорността на всяка една друга организация.

Да погледнем по отблизо изброените по-горе организации. В Г-7 още от създаването на групата доминират категорично САЩ. С времето американската икономика започна да се задъхва, европейската, особено след 2022 г., е в агония. И е естествено да се търси нов формат от типа на Г-20, който да привлече в орбитата на Г-7 допълнително силни световни икономики, които отново да са в орбитата на Запада и под ръководството на САЩ. Да сравним Г-20 с БРИКС. Какво се оказва? Една значителна част от страните в едната и другата организация са едни и същи. При това положение как може да се твърди, че БРИКС е организация на незападните страни и е насочена срещу колективния Запад? Някакъв вид шизофрения на ангажираните „геополитически“ психотерапевти? Самата идея за създаването на БРИКС е англосаксонска. По това време доларът е световна резервна валута. И интересите на Лондон и Вашингтон се припокриват в значителна степен. Но светът се променя. Живеем в епохата на Третата световна хибридна война. Фронтовете са най-различни и много. Един от най-важните е финансовият фронт. Предстои замяната на долара като резервна валута. Светът навлиза в постдоларовата епоха. Арестуването на Павел Дуров в Париж е косвен признак, че нещата на финансовия фронт са напреднали много. БРИКС е „врата“ към новия финансов свят. По времето на Борис Джонсън като премиер на Британия бе публикувана новата стратегия на Обединеното кралство наречена „Глобална Британия“. В Лондон не са забравили, че на практика САЩ унищожиха Британската империя. Втората световна война (ВСВ) бе битка за надмощие между Вашингтон и Лондон. Останалите страни участници във Втората световна война бяха само проксита. Едва след ВСВ Сталин в ускорени темпове започна да досуверенизира СССР, който се превърна в почти пълноценен евразийски геополитически полюс. И затова го убиха руските троцкисти и чуждата агентура и го замениха с троцкиста Никита Хрущов. Колкото и парадоксално това да звучи днес за пропагандата тип „ширпотреб“. Но това е реалността, а не измислената идеологизирана история.

През последните години все по-ясно се очертава самостоятелната геостратегия на британците, които търсят исторически реванш срещу американците. Днес американци и британци са като арабите. Последните се наричат помежду си „братя-неприятели“. Британците са известни от векове с това, че имат най- добрите геополитически лаборатории в света, които работят с десетилетия напред ако не и с векове. Като пример може да се посочи Фабианското общество, на чието основна теза е „Бързай бавно“. Водещи фигури във Фабианското общество са Джорд Бърнар Шоу, Хърбърт Уелс, Джон Мейнард Кейнс, Бертран Ръсел, Осуалд Моузли и Джордж Оруел. Символична е и годината на учредяване (1884) на Фабианското общество – годината след смъртта на Карл Маркс, когото като идеолог и мислител (заедно с Фердинанд Ласал) обществото не одобрява.

Проблемите на САЩ в Близкия Изток бяха генерирани с външен импулс от британците. ХАМАС е другото име на Мюсюлманските братя, които са създадени от британците в сектора на Британската източноиндийска компания в областа Суец, Египет. Тя е основана през 1600 г., оперира до 1859 г., т.е. съществува 260 години. През 18 век е най-голямата търговска компания в света. Офисите й са били на Leadenhall Street в Лондонското сити, на мястото на днешната сграда на банка Лойдс. Това историческо отклонение е за да напомня, че британците работят с векове и с поколения семейна агентура по целия свят. Очевидно Лорънс Арабски (1888-1935) не си е губил времето напразно в Близкия Изток. Оставил е наследство, което е отглеждано много десетилетия наред. Управляващата партия в Турция е дериват на Мюсюлманските братя. Това е едно от обясненията за близката дружба между „приятеля на Путин“ Реджеп Ердоган и днешния шеф на МИ6 Ричард Мур. Лансираният проект „Велик Туран“ е британска концепция, която се изпълнява от днешните наследници на Османската империя в Средна Азия. И е продължение на известната Голяма игра. Фетхуллах Гюлен реализираше същия проект в Средна Азия, но под концептуалното ръководство на ЦРУ. Долавяте ли тънкия нюанс на конфликта между Ердоган и Гюлен? И защо точно ЦРУ иска да свали от власт Реджеп Ердоган, а не МИ6.

В Азербайджан по нефтените полета крачи уверено ВР (British Petroleum). Тези, които са гледали филма „Само един свят не стига“ (1999) от серията Джеймс Бонд (в случая Пиърс Броснан) си спомнят, че интригата се върти около нефтопровод в Азербайджан, собственост на британския петролен манат Робърт Кинг и неговата дъщеря Електра (Софи Марсо). Това като лирично отклонение, което има пряка връзка с коментираната тема „БРИКС“. (следва)

Нека подредим изброената по-горе фактология и направим някои по-важни изводи. Ако наложим страните членки на Г-20 с тези на БРИКС ще видим, че съвпадението е впечатляващо. Тогава какъв е смисълът от БРИКС? Да направим още един преглед на страните членки и кандидат членки на БРИКС и отбележим тези, които са свързани исторически с бившата Британска общност или днешната Commonwealth of Nations (55 държави, 1,8 млрд души, ¼ от населението в света). В миналото Шарл дьо Гол предлага Франция, въпреки че никога не е била част от Британската империя, да поиска членство в Общността. Последната е наследник на Британската империя. Плюс тези страни, които са като Турция и Азербайджан, в които Лондон има солидни позиции и влияние. Нидерландия, Португалия, Испания, Скандинавия и Прибалтика заедно с Полша са в политическата орбита на Лондон. Франция на Макрон, който е кадър на Ротшилд също се върти в британската орбита. Да не пропусна в тази поредица Катар. След края на управлението на Османската империя в началото на XX век Катар става британски протекторат и остава такъв до обявяването на независимостта си през 1971 г. Но остава здраво фиксиран в геополитическата орбита на Лондон под формата на криптопротекторат. В Катар е медийната група Al Jazeera Media Network, която е създадена по концепция на ВВС като нейно копие. Тя е най-влиятелната в арабския свят. Къде бе основният международен офис на ХАМАС? В Доха, Катар. Катар е убежище на всякакви международни „дисиденти“. Защо бягат повечето все там? Риторичен въпрос… всичко зависи от това къде са им парите (в кои офшорки) и недвижимостите. Какво излиза? В БРИКС витае сянката на Лондон! Това е типичният и ненадминат British style в световната геополитика. Голямата политика се изгражда с полутонове, а не с биене на тъпан на мегдана, в който се се вторачили „полезните идиоти“. Основният извод е, че БРИКС е проект с британска „закваска“, който е насочен срещу хегемониалните позиции на САЩ на базата на долара като резервна валута. Британците убиват бавно и методично долара. То го правят по „британски тихо и безмълвно“, както пее Владимир Висоцки. Естествено, някои биха попитали къде е Китай в тази игра? И каква е ролята на банка HSBC? HSBC е съкращение използвано за Хонконгска и Шанхайска банкова корпорация. Банката е основана в бившата британска колония Хонконг през 1865 година от шотландеца сър Томас Съдърланд. HSBC e универсална банка и се занимава както с търговско банкиране, така и с лични финанси и инвестиционно банкиране. През август 2010 банката е най-голямата компания на Лондонската фондова борса с пазарна капитализация от 115 милиарда лири стерлинги. Към днешна дата банката има около 220 хиляди акционери в 124 държави. Къде премести своя хед офис HSBC преди десетина години? В Хонгонг. Кой се вози единствен от държавните глави в света на каретата на британската кралица по Лондон през 2015 г.? Си Дзинпин, нали така! А на тържествената вечеря дадена в чест на китайския гост от британската кралица… нейната снаха бе облечена в рокля силно наподобяваща знамето на КНР. Светът се управлява от знаци и символи!

Проектът „БРИКС“ е британско оръжие срещу тоталната хегемония на САЩ, която не позволява на Лондон да се завърне триумфално в първа геополитическа лига. Ситуацията днес напомня за периода преди Втората световна война, в която основни актьори бяха САЩ и Обединеното кралство. Естествено, някои ще попитат къде е в тази игра Русия. РФ се опитва да се суверенизира под ръководството на Путин. Но тя все още е финансова колония на Запада. Погледнете какъв обем капитали изтичат всяка година от Русия. През последните 30-на години от РФ са изнесени капитали равни на 10 годишни бюджета на страната. Тези дни Москва отново се „отърка“ в МВФ. Другарува си със СЗО. Все косвени признаци за зависимост от Запада. Руската ЦБ в лицето на Елвира Набиулина и финансовият министър Антон Силуанов работят по време на СВО методично и ефикасно против руската икономика. Това го твърдят Хазин, Катасонов и Делягин. Все известни руски икономисти. Могат да се изброят и други факти, но това не е основна цел на настоящите мои размисли… Така виждам БРИКС през моя дългогодишен професионален опит във външната политика и българското разузнаване. Моите оценки са определено субективни, но съм положил максимум усилия да бъда професионално обективен и неидеологизиран.

Боян Чуков