02.05.2024

Боян Чуков

Драмата със здравословните перипетии на министъра на отбраната на САЩ предизвика множество разнопосочни интерпретации. Лойд Остин в началото на годината изчезна от публичното пространство.

Той бе хоспитализиран на 1 януари. Обяснението за спешна операция на простатата като причина за светкавичното му настаняване в болница не звучи много убедително.

Още по-странна е версията, че президентът Джо Байдън не е разбрал за отсъствието на Лойд Остин.

Невероятно, но Пентагонът не си е направил труда да информира президента за временната нетрудоспособност на министъра на отбраната.

Звучи невероятно и версията, че заместничката на Лойд Остин след като разбрала за отсъствието на своя шеф по здравословни причини е отишла да ваканцува.

Цялата тази бутафория показва, че реално САЩ са взети на ръчно управление от „дълбочинната държава“. Вече даже не е необходимо да се спазва някакво приличие пред електората.

Нападението на американците и британците срещу хутите се реализира след като бе напълно шунтирана официалната власт във Вашингтон.

Конгресът е бил поставен в течение постфактум. Разказът за лежащия на болничното легло Лойд Остин, който ръководи военната операция в Йемен срещу „Ансар Аллах“ е лакърдия за наивници. Публична тайна е, че около Джо Байдън се боричкат разни властови групи.

Антъни Блинкен е от една и съща банда с Лойд Остин. Джак Съливан е от друга. Но Антъни и Джак шумно демонстрираха недоволство, че не са информирани за проблема на Лойд Остин.

През целия този неясен момент… никой не се „сети“ да даде на Джо Байдън да прочете някое листче, та да се избегне неприятния конфуз.

За да се влезе по-надълбоко в разигралата се история трябва да сме наясно, че Лойд Остин като министър на отбраната няма нищо общо с оперативното ръководство на us army.

Тази дейност се осъществява от председателя на комитета на Обединените началник-щабове на САЩ. Преди време тази длъжност се изпълняваше от генерал Марк Мили, а сега от генерал Чарлз Браун.

Да си спомним! Преди време генерал Марк Мили публично обяви, че ако американският президент (тогава Доналд Тръмп) му заповяда да атакува с атомно оръжие Китай, то той няма да изпълни президентската заповед.

На кого точно е подчинен най-главният американски генерал?

Министърът на отбраната има едно основно задължение. Той регулира финансовите потоци във военния бюджет. Лойд Остин е нещо като главен ковчежник на Демократическата партия. Ключова позиция.

Подкрепата на Украйна върви по линия на Пентагона. Антъни Блинкен сподели, че 95% от заделяните средства остават в САЩ.

Драмата около Лойд Остин мирише на боричкания за разпределението на огромни финансови потоци, които обилно „гресират“ американската администрация. Да не се бърка с корупция. В САЩ всичко е легитимно, включително и корупцията.

И понеже баницата става все по-малка подобни схватки ще наблюдаваме все по-често. Обилното печатане на пари вече не може да решава елегантно проблемите. Преди ставаше. Сега не става.

Боян Чуков