25.04.2024

Парите на Столичната община продължават да текат в „правилната“ посока. Отиват за любими общински фирми без конкурс, наливат се в грандиозни ремонти, от които после остава видим само грандиозният неуспех, вървят към столични райони, водени от гербаджийски кметове.

Местните избори още са далече, но кампанията за тях започна отрано. Не е лесно да се прецени точното време за старта й на фона на перманентната кампания, която върви за централната власт. Настоящият кмет Йорданка Фандъкова вече обяви, че няма да се кандидатира, но с това амбициите на ГЕРБ съвсем не намаляват. Затова разпределението на парите в последната година от мандата е от първостепенно значение за ръководството на кметството.

Фандъкова тези дни съобщи, че ще разхвърля няколко десетки милиона за претенциозна строителна програма с нови обекти и ремонт на стари. Обаче на столичани, като чуят думата „ремонт“, косите им се изправят. Резултатите от злополучните поправки през последните години са видими из целия град. Неслучайно сега обявените градежи и обновявания ще приключат доста след изборите и едва тогава ще има истински отзвук за сегашното управленско самохвалство.

Без никакви скрупули на последната сесия на Столичния общински съвет пък бяха разпределени няколко милиона за облагородяване само на райони с кметове от ГЕРБ. Явно рози и райграс са заслужили единствено онези столичани, които са избрали правилните управници, а за другите остават троскотът и тученицата. Да знаят откъде идва изобилието и благото.

От „Московска“ 33 оперират отлично с финансите, когато знаят как да захранват и фаворизирани общински фирми със съмнително управление и още по-загадъчна дейност. „Софекострой“ е пример за работа под сурдинка, в мъгла, но скандалната й дейност все излиза на повърхността с поредния голям резил. За поддържането й обаче пак се намериха милиони без усилие.

Дошло е време за раздаване. Само да си от правилната страна.

Деси ВЕЛЕВА

duma.bg