01.05.2024

Понеже за правителство с мандата на ГЕРБ не стига подкрепа от ДПС и „Български възход”, трябва да откраднат още 6 депутати от други партии. След толкова години на власт, ГЕРБ са напълнили много чекмеджета. Да видим ще стане или… В „Български възход“ ще иде третият мандат.

Партията на ген. Янев беше един от признаците, че има задкулисно разбирателство между президента и Борисов. Атаките на Борисов срещу Радев рязко спряха, медийните нападки срещу президента – също. И той със служебния си кабинет помогна за резултатите от изборите. Но явно са си направили грешно сметката и са надценили партията на Янев, и на Борисов, защото сега не им стигат депутатски места. …

Очевидно гласоподавателите, които смятаха, че трябва да се върне Борисов са недостатъчно, осигуриха му само малко над една четвърт от местата в парламента. Заедно с „Български възход“ имат една трета.

Ако ПП и ДБ влязат в коалиция или дадат някаква подкрепа на ГЕРБ, могат да не просъществуват повече – ще бъдат употребени временно като „строителен материал“.

След такъв ход и ПП, и ДБ, и БСП са заплашени от това да се разпаднат или маргинализират до изпадане от следващ парламент.

Иван Бакалов