24.04.2024

lots of euro bills on the table

Питате ли се какво знаем и не знаем за приемането на еврото?
Попитах се, отделих часове да чета и гледам изказвания на експерти. Това, което установих след собствения си анализ на човек, който не е икономист – изобщо не ми харесва.

🔴Знаем, че приемането на еврото ще освободи и налее в ЕС финансов ресурс – свежи, български /разбирайте наши/ пари, които ще се изсипят в канчето на опоскания ЕС, пари до които ние повече никога няма да се докоснем.
🔴Знаем, че интерес от това има самия ЕС.
🔴Знаем, че българските граждани ще пострадат финансово и икономически от това.
🔴Знаем, че цените ще станат непосилни за много от нас, че ще трябва да продаваме каквото имаме, за да оцеляваме. Нали разбирате? Не да живеем нормално – да ОЦЕЛЯВАМЕ.

⚫️Не знаем, че ЕС упражнява таен натиск върху родни политически лица и формации да представят приемането на еврото като родна, българска инициатива, която те да приемат едва ли не – От немай-къде. Все едно ни правят услуга.

⚫️Не знаем, че България винаги ще остане в коридора на европейската къщурка, като второстепенен играч, територия, която се използва и население, което се третира само във вида му на консуматор и платец. Нищо повече! Нищо!

⚫️Не знаем, че няма време да се организира Референдум за отлагане на приемането на еврото. Да, да – правилно прочитате. НЯМА как да се направи референдум. Времето не стига да се съберат, внесат, преброят подписите. Времето не стига да се преминат процедурите, които са заложени в закона и да се насрочи дата за референдум.

Единствената възможност е Министерски съвет да вземе решение с, което да се направят промени във вече взетото от Кировото правителство решение за присъединяване към еврозоната и ОТЛАГАНЕ на приемането на еврото в обозримото бъдеще, когато България и българската икономика СА готови за това.

Прочетох много мнения, чух с ушите си мнението на български политици, които не разбират, че е напълно възможно приемането на еврото като валута да бъде ОТЛОЖЕНО.
Да, ние не можем да откажем да приемем еврото, но можем да ОТЛОЖИМ приемането и това ТРЯБВА да се случи.

Градската мълва е, че през март ще има нови парламентарни избори и силно се надявам в НС да влезнат хора, които наистина любят, тачат и милеят за България.

Може да се запознаете лично с информацията от двете връзки.

Национален план за въвеждане на еврото в Република България
https://www.minfin.bg/bg/1570
Работен вариант „Анализ на ефектите от въвеждане на еврото в Република България“ на БНБ.

https://drive.google.com/file/d/1n6q5a51ZO8YkWIMPg5wgDwnfXHmpAlXJ/view?fbclid=IwAR3Iceaa4ZqSqUlLiIcmp0jrkR8ZRCw2VsMnZGDOGJlaYOEiyNRFkOaxxLI

Lilia Bozhkova