19.09.2024

Некадърната превдо реставрация на моста на Колю Фичето над река Янтра край Бяла, област Русе, извършена от абонираната за държавните милиони „Трейс Груп Холдинг“ на олигарха Николай Михайлов, доведе до нови протести.

В град Бяла днес организират граждански протест срещу предстоящото откриване на уж реставрирания мост на Колю Фичето. Протестът ще започне от 20 часа, а организатор е скулпторът и общественик Серьожа Стефанов.

Реставрацията и консервацията на моста са финансирани по европейска програма с колосалните 14 милиона лева, но крайният  резултат е скандален – бутафория и кич.

Вместо този архитектурен шедьовър да бъде запазен за поколенията в автентичния му вид, мостът е варварски унищожен от неграмотниците в „Трейс” и от бездействието на продажните институциите.

Според организатора Серьожа Стефанов за безобразието са сезирани Европрокуратурата, Европарламентът, ЮНЕСКО, ИКОМОС и всички водещи посолства на партньорски държави и техните Министерства на Културата.

Оказва се, че при „възстановяването” некадърниците на Николай Михайлов са използвали бетон и така е обезобразен автентичният вид на съоръжението, построено през 1867 г.

Каменният мост е построен преди точно 157 години, а последният му ремонт е отпреди 101 години, когато при наводнение са отнесени част от колоните му.

https://www.facebook.com/protestmostkolioficheto

Проектът за реставрация е получил ОТРИЦАТЕЛНО становище от Специализиран експертен съвет за опазване на недвижими културни ценности. Въпреки това е пуснат е през 2021г. с еднолично решение на министъра на културата.

Оценка на крайния резултат от ремонта оставям на Вас, пише до Narod.bg организаторът на протеста Серьожа Стефанов.

Ето и само един от стотиците гневни коментара по повод гаврата със старината:

„Геният на Колю Фичето не само че не е изпъкнал, а напротив, е заличен варварски!

И вече е недостъпен визуално за бъдещите поколения! Всичко се прави с цел унищожаване и подмяна на историческата памет на България!

Всички тези, които са участвали в съсипването на моста на Колю Фичето при Бяла, са безродници!”

narod.bg