02.05.2024

Боян Чуков

След като Белият дом се убеди, че неговият пасианс в Украйна не излиза и трябва да се измъква от Незалежната без да загуби лице, започна интензивна канонада в глобалните медийни канали.

Прилично „торпедо“ изстреля дебелата Берта на щатската пропаганда – „Ню Йорк таймс“. Според медията „Путин изпращал послания, че е склонен на прекратяване на огъня в Украйна“.

В случая се цели с един куршум да се застрелят два заека. Да се удари кампанията на Путин. И да се измъкнат американците по терлици от Незалежната.

Руснаците владеят стратегическата инициатива в Украйна, САЩ се чудят как да напуснат блатото, в което набутаха и Украйна, и Европа, затова е удобно точно сега да се натрапва медийната нагласа, че се върви към някакъв договорняк.

САЩ си мислят, че могат да започват и спират войни, когато си поискат, когато на тях им е удобно, съобразно техния тайминг, техните ресурси и политически кампании. Само че когато губиш, не ти определяш как точно да загубиш.

Русия ще гласува в началото на следващата година за президент. Кандидат е Путин, а той не е добър вариант за демократите в САЩ, а и не само за тях. Демонизирането на руския държавен глава през последните две години не даде особени резултати.

Като изключим САЩ и мъглявината наречена „НАТО“ преобладаващото число държави в света приемат Путин като световен лидер и водач на глобалния Юг. Това стана съвсем ясно и от посрещането му в ОАЕ и Саудитска Арабия.

Просташките лакърдии за „рашките“, „ватенките“ и „Путлер“ вървят предимно сред дебилизираната биомаса и имат обратен ефект сред мислещите хора с афинитет към истината. „Руският президент Владимир Путин е предал по дипломатически канали, че е готов за прекратяване на огъня в Украйна при замразяване на конфликта в текущите граници“, твърди „Ню Йорк таймс“.

Тоест американците ни пробутват, че Путин е готов за примирие, за да си запази лицето, както казват на Изток. Пробутват ни, че инициативата е негова. Само че това не е истината!

След три месеца има президентски избори в Русия. И точно сега Путин няма никакво намерение да се отказва от своя стратегически план, тоест да регистрира загуба, която американците се опитват да опаковат фалшиво като „мирни преговори“.

Типично активно медийно мероприятие срещу Владимир Владимирович в началото на неговата избирателна кампания. „Трябва да обърнем наратива и да кажем, че Путин се е провалил“, заяви бивш американски държавен служител.

Всъщност този е наративът от самото начало. Ако не става да се провали във войната, защо да не се провали чрез преговори. „Ню Йорк таймс“ пуска медийна димна завеса, зад която Белият дом да натресе отговорността за изхода от войната в Украйна на „хитрите“ европейци, най-вече на германците.

Обаче няма никаква логика Путин да се вкарва предизборно сам в драмата „Нас опять кинули“, която изигра няколко пъти в последно време. Множество важни украински чиновници признават, че шансовете да нанесат военно поражение на Русия са нулеви.

Само у нас вярата в Зеленски като главнокомандващ на ВСУ расте с всеки изминал ден. Ако не вярвате, пуснете си телевизионните канали – БНТ, bTV и NOVA. Зеленски наистина заприличва на Франсиско Лопес, парагвайски президент от 19 век, който във войните срещу Бразилия и Аржентина унищожава в кратък срок 90% от мъжкото население на страната си.

„Ню Йорк таймс“ очаква от Путин да изиграе ролята на дядо Коледа, буржоазен добродушко, и да донесе благ коледен подарък за Вашингтон.

Подаръкът обаче ще бъде от дед Мороз, олицетворение на руския зимен студ, силен, а понякога и жесток герой от славянската митология, прероден като носител на новогодишните подаръци от съветските времена…

Боян Чуков