24.04.2024

Гледайки разрушенията в Турция и Сирия, тъжно установявам, че някои части в България си изглеждат така и само по силата на престъпното ни управление. Без, разбира се, да подценявам ужасяващата трагедия при комшиите, ми става мъчно и за нас. Северозападът изглежда като полуоцелял след тежка и продължителна война, чума и природно бедствие едновременно. Някои части от големите градове принципно си изглеждат като ударени от торнадо и земетресение заедно.

Съмнявам се инфлацията във воюващите Русия и Украйна да се приближава до българската. А много хора у нас изглеждат като изпаднали от цивилизацията. Та как успява това да се случи в България?

Ще попитам евроатлантиците, защото като умнокрасивитет те знаят всичко: защо европейска, евроатлантическа и натовска България изглежда като страна от Третия свят и то не от най-предните в списъка? Защо държавата ни изглежда като преживяла тежка война, а населението намалява по-бързо от населението на воюваща държава? Защо гледките на разрушени и разпадащи се сгради в България са толкова начесто и понякога са доста по-потискащи от картинките на африкански гета? Та нали сме послушни евроатлантици, бре? Защо?

Отговорът е, че ние притежаваме най-мощното оръжие – политиците ни. Глупостта, алчността и суетата им са около 9 степен по скалата на Рихтер като поразяващо действие. Един български политик с власт може да направи толкова поразии, че дори земетресение да се засрами!

Елена Гунчева-Гривова