08.09.2024

Политическо лицемерие и последователни действия по фалиране на общински търговски дружества от страна на ПП-ДБ-СС

До миналата седмица мнението на всички групи в СОС беше, че вливането на Четвърта във Втора градска болница е единственият приемлив вариант, тъй като алтернативата е фалит. Но от 7 дни управляващите Столична община твърдят, че искат да оздравят болницата, а аз предавам обществения интерес и работещите. Това са характерните за тях наглост, цинизъм и театралничене, защото:

– на 19 юни в комисията за здравеопазване разгледахме сигнала на директора на IV градска, че договорът на СО с болницата изтича след дни, нов не се предлага от общината. Приходите от Столична община са ключови за Четвърта градска, защото представляват почти половината приходи на болницата. С това си УМИШЛЕНО бездействие ПП-ДБ-СС водят Четвърта градска към фалит!

– на същото заседание бяхме уведомени, пе доц. Иванов е подал предизвестие за напускане преди месеци до председателя на СОС. Но г-н Петров не е уведомил общинските съветници. Защо?

– г-н Бонев поиска извънредно закрито заседание на комисията, което свиках веднага на 24 юни. Но той не присъства на това заседание, на което директорът на IV градска болница даде детайлна информация за критичното състояние на болницата. В края на заседанието възложихме изготвяне на договор между СО и болницата за финансиране, какъвто има с ВСИЧКИ ДРУГИ ОБЩИНСКИ БОЛНИЦИ. И да се изготви доклад за вливане на IV-та във II-ра градска болница. Присъстваха общински съветници от ПП-ДБ-СС, които не само не възроптаха, но и поискаха допълнителна информация „във връзка с предстоящото вливане“ – цитат.

– на 4 юли зам.-кметът по финанси и здравеопазване г-н Иван Василев ми изпрати смс, който гласи буквално: „Готвим доклада за сливането на болниците. Вие бихте ли била съвносител с мен?“ Обадих се и потвърдих. По негово предложение, което аз подкрепих, в доклада е записано, че сградният фонд на болницата НЯМА ДА СЕ ПРОДАВА.

Когато миналата седмица на председателски съвет изведнъж заявиха, че ще оздравят болницата, попитах гарантират ли, че ще отделят достатъчно средства за това и ако наистина смятат да правят това, защо месец по-късно още не са дали договор за финансиране на Четвърта градска, за да си платят заплатите поне? Не било сигурно, че ще оздравяват. Искат да назначат директор, той да се ослуша, огледа, да анализира и тогава ще решат.

Гарантират само, че имат човек. И то след като уж смятаха за НЕМОРАЛНО да се назначават ръководства без конкурс. Нищо, че от влизането си в Столична община те смениха ръководствата на общинските предприятия БЕЗ КОНКУРСИ. Имат принципи, но ако не са им изгодни, имат и други.

Началник на отделение по гастроентерология във Втора градска получава основна заплата 2300 лв. Началник на отделение по гастроентерология в Четвърта градска получава основна заплата 1030 лв. Средства дори за тези мизерни заплати болницата няма, благодарение на ПП-ДБ-СС.

Преди 4 седмици гласувахме отпускане на 5 млн. лв. за „Столичен автотранспорт“. ТЕЗИ СРЕДСТВА ОЩЕ НЕ СА ОТПУСНАТИ на дружеството.

Защо умелите мениджъри и бизнесмени, онези, които идваха с „екипите“, водят общинските дружества към фалит?! Напълно умишлено!

Ваня Григорова