04.05.2024

Полицейски акции срещу изборната търговия се провеждат на няколко места в страната. Тетрадки с имена и парични суми срещу тях за покупки на вересия са иззети от три магазина в Твърдица и един в Сливен. Изземването е по подозрения за контролиран вот.

Извършени са проверки в заложни къщи, фирми за бързи кредити и търговски обекти в Сливен и Твърдица. При предходните избори през март в сливенския квартал “Надежда” бяха намерени списъци с имена и посочени суми срещу всяко име, както и петцифрена сума пари.

Акция „купен вот“ се провежда във Врачанско. Екипи на МВР извършват проверки почти цялата област. Претърсвания предстоят в населени места от общините Роман, Борован, Криводол и Враца.

Посетени са около 40 жилищни сгради и около 14 търговски обекта. Проверени са 50 лица. Образувани са 24 преписки. На терен са мобилни екипи, подпомогнати от ГД „Жандармерия”, обясни пред NOVA началникът на „Охранителна полиция” – Враца Янко Харалампиев. Проверяват се заложни къщи и магазини.

Междувременно полицаи проверят населените места в Монтанско за регистрирани по настоящ адрес. Разпореждането е на областния управител на Монтана. Ивайло Антонов е издал заповед за извършване на проверки в населените места в областта заради увеличаване на желаещите да гласуват на местните избори, на 29 октомври, по настоящ адрес. В региона това са 37 селища, като единствено в община Вълчедръм няма регистрация по настоящ адрес. Във всяко от въпросните от населени места полицаи посещават адресите, посочени при регистрацията.

Ще се проверява дали декларираните при регистрацията имоти са обитаеми, дали има живущи в него, кога са извършени регистрациите. От Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ са взети всички адреси, за които има подозрения. На тях преди не е имало нито един регистриран, а в момента е посочено, че живеят по шест или седем души.

Областният управител на Монтана е поставил срок от три дни за приключване на проверките. Ако бъдат констатирани нередности, ще бъде извършена дерегистрация преди изборите.

По данни на ГРАО в област Монтана най-значително е увеличението на населението в селата Сливовик, Киселево, Долна Рикса, Кобиляк, Горно Озирово и Горна Лука.

автор: