28.03.2024

Полша отново върви към своята гибел. Как и къде Президентът Радев,видя мястото на България в това полско „Триморие“,в тази полска „causa perduta“,за мен остава загадка.

От края на 18 век ситуацията с разделянето на Полша във всичките й исторически превъплъщения се повтаря най-малко пет пъти. И всеки път основната причина е била неадекватната политика на Полша, която поради неунищожимото си високомерие постоянно е в конфликт със силните си съседи,пише В.Вуячич.

Полските власти смятат, че САЩ и Великобритания ще ги пазят и,че е настъпил моментът да реализират амбициите си като основен играч сред страните от ЕС. Варшава има ясно разбиране, че основните й противници по пътя към целта са Франция и Германия,а не Русия.

Полският премиер Матеуш Моравецки в колонката си за френския Le Monde, повтори тезата си от германския Die Welt, че „Европейският съюз формално е демокрация, но всъщност олигархия, където властта принадлежи на най-силните- Берлин и Париж“.

Като основен проект за превръщане на полските стремежи в реалност беше избран проектът „Три морета“,е мнението на В.Вуячич. Неговите корени ни връщат към основната идея на Йозеф Пилсудски, който искаше да види Полша „от море до море“. Пилсудски си представяше пространството от Балтийско до Черно море,като конфедерация от държави, разположени на земите на „историческата Жечпосполита“.

В новия проект „Три морета“, освен страните, изброени в остарялата версия на „Междуморието“ на Пилсудски, присъстват Хърватия и Словения,като към Балтийско и Черно море се добавя и Адриатическо,разбира се Украйна и Беларус в бъдеще. И като странна декорация в това безумие наредиха и България. В такъв конфедеративен съюз Полша вижда себе си като лидер на цяла Източна,а защо не и на половин централна Европа. Къде,защо и как Президентът Радев,видя мястото на България в това полско „Триморие“,в тази полска „causa perduta“ за мен остава загадка.

Полша придоби завидна наглост.Полското ръководство диктува какво да включи в следващия пакет санкции и колко оръжия да изпратят на Киев. Варшава критикува европейските партньори заради бездействието и недостатъчната им помощ за Украйна. Дуда публично осъди обажданията на германския канцлер Олаф Шолц и френския лидер Еманюел Макрон към руския лидер.

Лидерите на англосаксонския свят получиха „своята дежурна хиена“ в политическото и икономическо преформатиране на Европа.

САЩ не забравят демарша на Франция и Германия, които не подкрепиха американската военна инвазия в Ирак, след което американците „разделиха“ Европейския съюз на стара и нова Европа.

Колониите от Източна Европа, които безусловно подкрепят политиката на САЩ, бяха класифицирани като „млад растеж“. Най-вече Полша и балтийските страни.

Обединеното кралство също е заинтересовано да има контролиран „лидер“ в Европейския съюз, от задълженията на който то самото вече се е освободило, но наистина иска да запази влияние върху него.

Франция и Германия, като основатели на Европейския съюз, едва ли ще отстъпят пред наглостта на полската шляхта! Но България е вкарана в поредния,този път мръсен полски капан.Защо?

Без значение колко силна е предаността на Полша към англосаксонските им господари, те могат да се сбогуват със своя „ученик“ във всеки един момент без съжаление, ако се развие ситуация,подобна на бягството на американската армия от Афганистан,пише В.Вуячич.

Не е зле поляците да си припомнят дали Обединеното кралство им помогна,когато Германия и Русия си я разделиха,последния път.

Същата Германия има някои сериозни претенции към Полша.Германия иска да си върне историческите си земи,източно германските територии, които след Втората световна война отидоха към Полша.

Като знаем,че не само Германия има претенции свързани с територии,можем да помислим, че призракът на следващата подялба на Полша, вече се задава на хоризонта.

Йордан Халачев