28.03.2024

Посещението на Зеленски в САЩ е било инициирано от Белия дом и е изцяло свързано с вътрешната политика на Байдън. В навечерието на встъпването новото мнозинство в Камарата на представителите и във връзка с края на годината, демократите имат огромна нужда от „успех“ за пред обществото. Това означава, че Зеленски буквално като куфар е бил доставен във Вашингтон за нуждите на управляващите ДД. Разбира се осигуриха му обилни дози медийно внимание и изяви, за да му замажат очите. Не съм сигурна, че този човек напълно разбира реалната ситуация, в която лично той се намира и в която Украйна се намира. Цялото посещение, всички точки на 8зяви представляват онзи отлично познат на всеки театър за пред публиката на световното общество.

Сенатът гласува тази нощ бюджета на САЩ за 2023 година. 1 трилион и половина долара. От които 45 милиарда са за Украйна.

Печатницата за пари очевидно работи много, защото не мога да си представя как САЩ изработиха такива суми за 2022 година. Парите за Украйна са предназначени за върхушката и и военни дейности.

В програмата на театъра се видяха част от истинските намерения на хегемона на Украйна. В изявление пред журналистите в Белия дом Байдън доста ясно каза, че САЩ нямат намерение да предоставят на Украйна оръжия, които биха допринесли за включване на трети държави във войната, за да не се стигне до Трета световна война. Това означава признание, че САЩ използват Украйна като терен да воюват с Русия, а украинците като жива сила. По думите на Байдън САЩ искат всичко да си остане на територията на Украйна, и човешките жертви и човешките страдания. Предоставянето на Пейтриът не е нещо сериозно. Има други оръжия, с които снабдяват Украйна, и които потвърждават тезата, че САЩ, ДД, има намерение да продължи изтребването на украинския народ в братоубийствена война с Русия.

Впрочем Байдън призна и съучастие като каза, че украинският народ е много смел, бие се геройски, а Западът е поел разузнаването, логистиката и тренирането, разбирай и командването.

Аз по-ясно думи за съучастие не знам какви може да има.

В същото време в Русия също се случиха много важни неща.

Обобщено, в последната седмица и след посещението на Путин, Лавров и Шойгу в Минск, вчера руският президент очерта годината и даде заявки за промяна на руската политика за напред.

Според някои руски анализи вчера е бил ден, в който Путин е заявил нова страница в СВО и в световната геополитика чрез промяна във външнополитическата концепция на РФ. Което от своя страна ще доведе до промяна във вътрешната политика.

Нека първо да кажа, че рейтингът на Путин в момента е 86%. За сравнение на Байдън е под 40%.

Русия оттегля подадената ръка към Европа чрез проекта – Европа от Лисабон до Владивосток, с този проект е приключено.

Путин изненадващо, но не неочаквано, обяви, че доверието на Русия към Запада, с което лично той е подходил от 2007 година насам, също е приключило. Русия отчита, че всичките и опити да създаде партньорски отношения, основани на доверие и приятелство, са се провалили и нещо повече, Русия е била многократно излъгана, атакувана вербално, отхвърлена и нито едно нейно предложение не е било взето под внимание, камо ли прието. Това е резултат от откровението на годината, че Западът никога не е спазвал Минските споразумения. Подчертавам, това изявление на Путин има исторически аспект! Русия прекратява политиката си на търсене на партньорството с Колективния Запад!

Бързам да поясня за тези, които ще обвинят Путин в наивитет, че политиката се прави бавно и трудно, а политиката на огромна държава като Русия се изгражда с години и е много далеч от представата, която хората си изграждат пред телевизорите. Той не е нито сляп, нито глупав, но чак сега може да си позволи да каже такова нещо и да обяви нов път. А този нов път е в разтрогване на досегашните форми на отношения със Запада.

Фактически вчера Владимир Путин, докато Зеленски се снимаше във Вашингтон, обяви край на прозападния курс на РФ, започнат в 1990 година от Горбачов и Елцин.

Това означава страшно много неща.

На първо място е заявка за пълна промяна на вътрешната политика. Либералната пета колона ще бъде притеснена максимално. Руският политически елит ще бъде подменен, като аз твърдя, че Путин лично ще ръководи този процес и няма да успеят да го спрат. В Русия ще започнат сериозни рестрикции за всички поддръжници на Запада в цялото общество.

На второ място това означава курс към нова икономическа политика. Путин постави задача на руското правителство да увеличи добавената стойност на руското производство и премиерът Мишустин вече е изготвил план по години как да стане това. Тук ми е интересно как в следващата година ще разрешат въпроса с Нибиулина и Силуанов, които работят директно за ФРС. По тази тема е и смисъла на срещата Путин Лукашенко, която противно на очакванията вместо с фокус върху военните теми, имаше фокус върху икономиката. Върви се към обединяване на Русия и Беларус, които са едно фактически на народностно ниво, това е фактическата Русия. Има и един трети компонент на руския генофонд и това е Украйна.

Путин каза много неща за Украйна, но аз ще извадя само най-важното според мен. Той каза, че рано или късно всеки военен конфликт стига до маса за преговори и този също ще стигне.

Аз ще добавя – Русия, Украйна и Беларус ще станат отново една държава.

Онзи ден дочух чужд телефонен разговор на един възрастен господин, който говореше на своя събеседник, че разпадането на Русия е предопределено и само не се знае кога и как ще стане.

Това е версията на тези, които не познават целите за бъдещето.

Не, обратното е, идва СССР-2, в който посочените по-горе държави ще бъдат основата, точно както бяха и преди 100 години.

Анастасия Гешева