05.10.2024
xuti

Похарчиха милиард долара в битка с хусите… и загубиха!

Защо изглежда, че Пентагонът е много по-добър в харченето на пари, отколкото в реалното организиране на успешна операция? Неуспешната операция „Пазител на просперитета“ и катастрофалният плаващ кей в Газа са само два скорошни примера за изключително скъпи инициативи, които, въпреки че без съмнение обогатиха фирмите изпълнители, не бяха в състояние да постигнат заявените от тях цели.

С фанфари миналия декември Пентагонът обяви стартирането на операция Prosperity Guardian, съвместна военна операция на САЩ и Обединеното кралство за възспиране на йеменските хути на свързаното с Израел търговско корабоплаване през Червено море. Хутите обявиха политиката си в отговор на палестинските цивилни жертви във войната на Израел срещу Газа, но когато военните на САЩ и Обединеното кралство се намесиха, те обявиха, че ще атакуват и корабите на САЩ и Обединеното кралство.

Операцията трябваше да бъде бърза и лесна. В края на краищата, дрипавите хуси не можеха да се мерят с могъщите военноморски сили на САЩ и Обединеното кралство. Но изобщо не се получи така. През уикенда Wall Street Journal публикува унищожителна статия, разкриваща, че след като са похарчени повече от един милиард долара само за боеприпаси, операцията не е успяла да възпре хусите и не е успяла да отвори търговското корабоплаване в Червено море.

Вестникът съобщи, че Аврил Хейнс, директор на националното разузнаване, е казал на Конгреса, че „усилията, ръководени от САЩ, са били недостатъчни, за да възпрат отвличането и обстрела на кораби от страна на въоръжените групи и че заплахата ще „остане активна много време“.“

Междувременно статията информира, че продължаващите усилия на САЩ да се борят с хусите за корабоплаването в Червено море „не са устойчиви“. Може би най-разкриващата част от статията идва от вашингтонския военен експерт, Емили Хардинг от CSIS: „Техните доставки на оръжия от Иран са евтини и много устойчиви, но нашите са скъпи, нашите вериги за доставки са разбити, а нашите логистични маршрути са дълги .”

Това напомня на спомен от полковник Хари Г. Съмърс за дискусия, която е имал с полковник Ту от Северен Виетнам: „Знаете ли, вие никога не сте ни побеждавали на бойното поле“, казал Съмърс. Ту направил пауза за момент, след което отговори: „Може и да е така. Но това е без значение.“

По същия начин американската армия похарчи още четвърт милиард долара за изграждане на временен плаващ кей за доставяне на помощ на гладуващите палестинци, въпреки че сухопътен маршрут съществуваше и би бил много по-евтин за използване. Проектът беше обречен от самото начало, тъй като дни след откриването бурното време разруши кея и изхвърли част от него на брега на Израел. Американските военни успяха да съберат отломките, но като цяло само няколко камиона с хуманитарна помощ успяха да го използват, преди кеят да бъде разглобен от страх от ново вазрушаване, свързано с времето. Единственото нещо, за което кеят беше добър, изглежда, беше подпомагането на израелската армия при нападение в Газа на 8 юни, при което бяха убити стотици палестински цивилни.

Тъй като неоконсерваториите в Белия дом продължават да планират война с Китай за Тайван, изглежда някой трябва да забележи проблемите, които възникнах с хусите и плаващите кейове. Засега ръстът на военните разходи е неограничен, но увеличаването на разходите, водещо до все по-слаби резултати, повдига въпроса какво получават данъкоплатците за парите си?

Амирика има най-скъпата и силна армия на света, казват те. Това може да е вярно, но е и без значение, както е казал полковник Ту.

Светослав Атаджанов