25.04.2024

Гледам разни прогнози за изборите. Всичко хубаво ама едно нещо не ми се връзва. Всички социолози слагат Пълния провал като втора политическа сила. При тях е ясно – плащаш си и пръв може да те изкарат.

Но за да се случи има един интересен въпрос. ПП на предишните избори взеха 670 хил. гласа. Шансът да получат сега повече е абсолютна глупост. При тях горе долу конфигурацията на вота беше, че взеха поне 150-200 хил. гласа от хора, които подкрепят Радев. При настоящата ситуация поне 90% от тези гласове няма да отидат при ПП-тата (част от тях ще отидат към Янев, част от тях няма да гласуват, вероятно някои ще отидат при БСП, а вероятно и към Възраждане). Втората група която беше също около 200 хил. бяха хора гласували за Славчо. Това е плаващ вот, в основата си протестен и една никак не малка част ще се разсее, като част от него ще отиде към Възраждане, друга евентуално към явен. Така че и тук имат една фира от минимум 50-60 хил. гласа.

Третата група беше от разочарования малък и среден бизнес, от хора с прилични доходи, които бяха недоволни от ГЕРБ. Това също са едни около 150-200 хил. души. При постигнатите от Кирето и Асен резултати във вид на огромна инфлация, сериозно повишаване на осигурителната тежест, сериозно намаляване на чуждите инвестиции и лоши прогнози за бъдеще голяма част от тези хора са силно ударени персонално по джоба им. При тях в най-добрия случай доходите им са се увеличили леко, но инфлацията е олекотила спестяванията им значително. Колко от тези хора ще повторят вота си не знам, но от познати, които са им се вързали мисля предния път разбирам, че няма да се излъжат пак.

Останалата част от гласувалите за тях са бивши жълтопаветници, гласували за ДБ и българи от чужбина. Колко от българите в чужбина ще си дадат зор пак да ходят да подкрепят Киретата е неизвестно, но вероятно ще са по-малко отпреди.
При това положение на ПП-тата им се губят оптимистично едни минимум 200 хил. гласа (честно казано реално сигурно са към 300). Та питанката е откъде ще дойдат? Защото потенциалът им за набиране на гласове е доста скромен. Вероятно ще придърпат още някой и друг глас от Славчо , но той и без това няма много, та оттам максимумът да вземат е 70-80 хил.. Отделно могат да дръпнат още някое гласче от ДБ, които са на ръба, но и там потенциала не е повече от 20-30 хил. гласа.

Та при това положение откъде идват тези прогнози, че тия едва ли не ще си повторят резултата, че и ще го надградят?

Даниел Божилов