03.05.2024

Облаците около главния секретар на МВР Живко Коцев, който първо хвърли оставка, а после си я прибра, се сгъстяват. Излизат все повече факти за негова съпричастно с контрабандни канали и връзки с хора от подземния свят.

Снимките на главния секретар на МВР Живко Коцев с подарения му от контрабандист  часовник за 50 000 евро са автентични, заявиха от прокуратурата пред Епицентър.бг.

Снимките, които излязоха вчера, показват как поличай номер 1 на България демонстрира с широка усмивка часовник за 50 000 евро, подарен му от контрабандиста Стефан Димитров.  На кадъра, заснет на задната седалка на автомобил, Коцев е в компанията на бившия министър на туризма Николина Ангелкова.

Прокуратурата смята, че часовникът е подарен на Живко Коцев именно от контрабандиста Стефан Димитров и че струва 50 000 евро като се позовава на свидетелски показания, с които разследващите разполагат.

Друг кадър показва двамата в компанията на Стефан Димитров на летище София.

„Има снимки от летище София. Те са на Димитров, Коцев и друга обществена личност. На тях се вижда кутия с часовник, който Коцев слага на ръката си“, каза вчера съдия Тони Гетов.

При определяне на мярката за неотклонение на шефката на митниците  Петя Банкова съдът е посочил, че има данни за съпричастност към престъпната дейност и на свидетел Номер 3, като следва да се обсъди привличането му като обвиняем. Според информация на Епицентър.бг  въпросният свидетел е именно главният секретар на МВР Живко Коцев.

По време на заседанието стана ясно, че Петя Банкова и Стефан Димитров са заснети заедно от охранителна камера на петзвезден хотел край Правец, както и че са се срещали с главния секретар на МВР Живко Коцев.

Снимките бяха разпространени вчера от сайта „Афера“. На една тях са заснети главният секретар на МВР Живко Коцев, бившият вътрешен министър и сега депутат от ПП-ДБ Бойко Рашков с обвиняемите за ОПГ, заедно с директора на Агенция „Митници“ Петя Банкова – Стефан и Мартин Димитрови.

Снимките показват главните действащи лица в неформална обстановка.
Снимките излизат на фона на споменатите в съдебна зала от съдията и прокуратурата СРС-та и свидетелски показания, които уличават оставената в ареста Банкова във връзки със Стефан Димитров и баща му, които са сочени за близки на обявения за издирване Никола Николов, по прякор Паскал.

Главният секретар на МВР Живко Коцев все още не е коментирал.

В събота в съдебна зала съдията по делото отбеляза, че „по делото има доказателства, че има десетки разговори между Банкова и Стефан Димитров. Има експертиза, от която е видно, че двамата се срещат в хотел „Хаят“ в Правец. В разговори са обсъждали дейността на Агенция „Митници“. Съдът отбелязва, че в първоначално в разпита си като обвиняема Банкова е отрекла да познава баща и син Димитрови, но както доказателства от СРС-та, така и от свидетелски показания е установено, че ги познава.

БНТ публикува снимки на Петя Банкова и Стефан Димитров, заснети заедно от охранителна камера на петзвездния хотел край Правец.

Кадрите от СРС-тата са разпространени и от bTV и БНТ.

Източници на bTV са потвърдили неофициално, че това са снимките, които фигурират в папките по делото, но от прокуратурата не уточняват преди колко време е направен този снимков материал.

Малко по-рано снимките публикува и разследващият журналист Слави Ангелов, който ден по-рано обяви, че е е следял дейността на сочения за контрабандист на цигари и обявен за общодържавно издирване Никола Николов-Паскал, обвиняем заедно с Банкова и Димитрови, както и че има информация, свързваща Коцев с Паскал.

https://epicenter.bg/