08.05.2024

Кирил Петков с поредната тролска атака, този път срещу съда.

Пореден ден не спират канските вопли, долитащи от губещата напоследък власт и почва под краката си (псевдо)демократична общност. Става дума за окупиралата властта и медиите в държавата групичка около провалените управленци Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов, ръководена от задкулисните ментори и спонсори в сянка Иво Прокопиев и Пламен Бобоков.

Защото българският съд посече основната гордост на властта. Това беше изгонването от „Капитан Андреево“ на частната фирма, която упражняваше дейностите по санитарен контрол на границата. Това бе прокламирано и шумно артикулирано „отвоюване от държавата“, огромен успех и небивал триумф на държавата в битката й с мафията.

Представители на управляващите начело с премиера Петков, финансовият министър Василев и дузина депутати от „Продължаваме промяната“ окупираха удобните микрофони на контролирания от Прокопиев (по негови самопризнания) мейнстрийм медии, за да обясняват как „счупили гръбнака „на корупцията с прословутата си акция на турската граница.

Нещо повече – култов депутат от Бургас на име Бачийски (който не сменя бялата си риза) даже разказа как лично седмици наред водел битката на терен без да се храни, пие вода, дори да се къпе. Абе героичен епос достоен за перото на Омир. Класическа Илиада или Одисея, само че с главни герои родните властимащи. Нещо повече – тяхната велика сага даже станала причина за първи път вот на недоверие да мине и кабинет да падне. Направо Опълченците на „Капитан Андреево“, откъдето и да го погледнеш.

Българският съд вдигна засада на самозабравилата се власт и обяви, че действията на БАБХ по казуса с отстраняването на частна фирма от ГКПП „Капитан Андреево“ са незаконни. Тоест оказа се, че набеденият за престъпник и обвинен във всички смъртни грехове собственик на частната фирма, която осигуряваше фитосантирания контрол на границата е имал право. Макар че неговата гледна точка така и не се чу, защото версията му беше брутално заглушена от пропагандата на властта.

И какво се оказа? До вчера прокуратурата бе виновникът за всички беди на Просто Киро и Лена Парапета? Днес това е съдът. Всъщност – отношението на проваления премиер в оставка към черните тоги не е отсега.

Петков системно нарушава правото и законите. Той излъга президента, че не е канадски гражданин, за което подписа декларация с невярно съдържание. След това в качеството си на служебен икономически министър няколко пъти публично атакува с недопустими думи и квалификации съдиите от СГС, защото попречили на мераците му да кадрува в ББР и ДКК. В днешния ден по същия начин той нападна както върховните магистрати от ВАС, така и редовите съдии в Гълъбово, неудовлетворили желанията на размахващия държавната бухалка премиер в оставка.

Значи когато прокуратурата не протестира присъдата на Прокопиев, когато съдът го оправдае, когато държавното обвинение така и не разкрие причините за „случайната смърт“ на основния свидетел срещу Бобоков – съдебна реформа не е нужна. Но съдебната реформа рязко започва да става необходима щом магистратите решат, че действията на управляващите са в разрез с върховенството на закона и в ущърб на принципите на правовата държава.

Питат го Кирил Петков – защо цената на бензина расте, а на международните пазари е старата, той бяга от отговор, стъпвайки на опорката на Прокопиев за нуждата от светкавична смяна на регулаторите. (От години няма брой на „Капитал“, в който да е пропуснат поредния регулаторен орган, който „плаче“ за смяна. Разбирай – да сложим „наши хора“.)

В Харвард ли Кирил Петков и Асен Василев са учили подобно отношение към нормите и институциите в модерна демократична държава? Когато едно решение не ти е удобно – атака по съда. Ако е в твоя полза – ние сме страхотни, невероятни, действията ни са колосален успех, грандиозен триумф на държавата срещу мафията, а съдиите са независими и достойни.

Впрочем – има предположение къде точно Петков и Василев са научили тези схеми. Много просто – батко им в политиката Христо Иванов ги е завел в джипа на шефа Бобоков пред Народното събрание. Там менторът е дал най-важните уроци по публично говорене и поведение. А по всичко личи, че са усвоили уроците с отличен.

Ще кажете – ами сега сигурно ще реагират загрижените за върховенството на правото и достойнството на магистратите, Съюзът на съдиите в България ще пише декларации, „Правосъдие за всеки“ ще организира маршове в подкрепа на наклеветените от Кирил Петков съдии, точно както подкрепяха „атакувания“ клетия политизиран бивш председател на ВКС Лозан Панов.

Да, ама не, той беше от „нашите“, а другите – те са за тролене, глас за което дава лично министър-председателя.

Галин Костадинов

https://afera.bg/