24.09.2024

С освиркване и плакати, на които беше изписано „Искаме улично осветление“, „Високи данъци без инфраструктура“ и „Живеем в кал и тъмнина“ бе посрещнат кмета на Община Несебър Николай Димитров. Някой от протестиращите дори влязоха в пряк спор с градоначалника, защо хората от квартал „Инцираки“ живеят в тези условия вече 20 години, а администрацията нищо не прави за решаването на техните проблеми.

Както по-рано днес ви съобщихме жителите на квартал „Инцираки“ протестираха пред сградата на Общинския съвет, докато се провеждаше редовното заседание на местния парламент. Причината за недоволството на хората от Свети Влас е, че нямат изградена инфраструктура и улично осветление. Недоволните са категорични, че местната управа не прави нищо, за да влезе в сила така направения ПУП и улична регулация.

„Вечерно време не можем да се придвижваме по улиците тъй като няма никакво улично осветление. Имаме много възрастни хора които не могат да ползват Бърза помощ, защото линейката не може да достигне до домовете им, тъй като няма улици, всичко е разкопано. През лятото възникват и много пожари, тъй като Общината не обработва тези големи тревни площи, просто на терен не може да дойде дори и полиция, защото не може да намери адреса. Нашите искания не са от сега. Ние сме правили няколко срещи назад в годините, но без резултат“, каза председателят на Сдружение „Заедно за Инцираки“ Гергана Геловска.

Хората квартал „Инцираки“ са твърдо решени да не спират протестите докато не получат нови улици.  Мариета Бричкова живее там от 2019 година, но е закупила имота си от 2003 година. През годините жената е лъгана не веднъж от администрацията в Несебър, че ще бъде одобрен ПУП и ще бъде направена полагащата им се инфраструктура.

„Ей така си ходим ние в „Инцираки“ с гумени ботуши без значение какъв сезон е. При най-малкия дъжд всичко е кал. Това е нещо ужасно няма осветление, няма улици и най-лошото е, че никой не ни чува“, сподели Мариета Бричкова.

„Крайно време е Общината да се погрижи да имаме ВиК, да имаме и канализация, защото ние все още сме със септични ями, а в същото време си плащаме скъпи данъци наравно с другите хора от Свети Влас. Плащаме на дружество, което се е определило за местното ВиК за изчистване на ямите, плащаме кубик вода по 4,70 лева и мутри ни заплашват, че ако не го правим ще ни спрат водата“, оплака се Слава Механджийска.

Председателят на Сдружение „Заедно за Инцираки“ Гергана Геловска заяви, че в момента са установили, че „местното ВиК“ не е плащало сметките им за вода, които са събирали от тях и в момента има задължение от 60 хиляди лева.

„Това самоопределило се дружество е взимало от нас, а не ги е плащало на ВиК и заради това ние бяхме оставени без вода в най-голямата жега. Това се случва разбира се не без знанието на Община Несебър, защото тя фигурира в разрешението на строежа на нашия водопровод. По това следва да е делегирала правомощия по изграждането на водопровода на това гражданско дружество и до ден днешен не ни е предоставен договорът, който отдавна искаме да видим, защото по силата на Закона за водите трябва този водопровод да е бил предаден без годишен срок на Общината, за да може на свой ред чрез Областна администрация да отиде във ВиК и така да бъдем самостоятелни абонати“, допълни Геловска.

Хората от „Инцираки“ са категорични, че ще протестират и на следващата сесия на местния парламент в Несебър, когато ще бъде разгледано искането им от общинските съветници.

https://www.gramofona.com/