17.05.2024

Румяна Ченалова

Денков първо нарече протестите на зърнопроизводителите политически, после определи протестиращите като терористи.

След това ПП ДБ- тата съзряха в ситуацията дългата ръка на Радев – незнам кой си бил министър, пък и придседател на Асоциацията на картофопроизводителите и т.н.

Да, протестите се организират от всички сектори на селското стопанство – зърнопроизводители, зеленчукопроизводители, овощари, тютюнопроизводители, животновъди, пчелари и т.н.

И това е защото нямаме селско стопанство!

ЕС определя квоти за производство, закрива традиционни производства , напр. емблематичната за България маслодайна роза била вредна!

От водеща европейска държава в областта на селското стопанство България се превърна в кретаща просякиня. Плодородни земи се покриват с фотоволтаични паркове или се застрояват, а ние дъвчем пластмасови плодове и зеленчуци.Преди снабдявахме с агнета арабския свят, сега едва задоволяваме собствения си пазар, а кожите се изхвърлят защото вече нямаме кожарска промишленост.Млякото се изкупува на безценица, а чужди компании монополизираха пазара, обогатявайки млечните продукти със сухо мляко, палмово масло и прочие боклуци.

Поводът – зърнената сделка и решението на НС да купуваме зърно от Украйна / с добавен уран/ няма значение.Това е капката, която преля чашата.Няма значение дали са богати или не зърнопроизводителите, какви коли карат, какви данъци плащат.Това ще има значение после – когато властта е в ръцете на хора, които ще спазват закона, но и ще бъдат безкомпромисни към всеки, който се мисли за по- голям от закона.

Протестът е против безобразните ришения на правителството и парламента, които много бързо заеха пози на нидосегаем елит..

Протестът е за справедливост и ако това е тероризъм и аз съм терорист!

И ще протестирам!

Румяна Чаналова