24.04.2024

Господин министре, щом имате законово основание и доказателства за тежката политическа зависимост на директора на Народния театър, както твърдите в интервюто си за bTV, не се колебайте да уволните това лице. Народният театър е творчески институт, а не политическа чакалня. Говорите за невиждано противопоставяне на две групи в колектива. Ако не се смени директорът и ако не се разведри климатът в театъра, още през тази година – за всенароден срам – той ще затвори врати.

Недопустимо е Васил Василев да отказва да предоставя исканата от Вас информация по финансови въпроси. Това означава, че се чувства по-силен от българската държава. Бях шокирана да науча от интервюто Ви пред bTV, за съществуването многоброен и стремително увеличаващ състава си т.нар. „международен отдел“ на хранилка в Народния театър. Да не би театърът да е станал подразделение на МВнР? С какви въпроси се занимава този щаб – нима с творчески?

Що за фирми на дъщери, зетьове и сватове на печално известната В.Кръстева, са налазили – преразказвам Вашите думи – най-престижния театър в България? Какви пагубни последици ще се развихрят, в случай, че ги оставите да действат необезпокоявани, както досега?

Смятам, че Вие сте длъжен да изнесете всички данни, с които разполагате, за увреждането на творческата атмосфера и престижа на Народния театър – пред широката българска общественост. Тя ще Ви подкрепи, когато се увери в искрените Ви усилия да върнете този най-важен културен институт към върховната му творческа мисия на крепител на българщината.

Грубата текуща политика, политическият натиск и шантаж, нямат място в Светая светих на изкуството.

Президентът Румен Радев, министър-председателят Гълъб Донев и всички национални творчески съюзи – би трябвало да застанат зад Вас – ако все още се смятат за българи и цивилизовани хора.

Милена Върбанова