02.05.2024

Вероятно става дума за финансови зависимости, а заедно с това и външнополитически – картбланш от САЩ, защото не може човек, който е санкциониран по „Магнитски“, да прави каквато и да било кариера, камо ли политическа.

Това каза пред БНР проф. Людмил Георгиев, университетски преподавател, д-р по социология и д-р на психологическите науки, бивш член на ръководството на ДПС, в коментар на словесните атаки на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски към президента Румен Радев:

„Пеевски призова Радев да се срещнат на политическия терен, което в неговата главица означава, че президентът не е политическа фигура. … Много се бърка политическо с партийно. Такова е нивото. Щом Пеевски тръгна да ни обяснява всички неща в живота на обществото, това означава само едно – България е стигнала дъното“.

Според Людмил Георгиев с лидер Делян Пеевски Ахмед Доган реализира заканата си, че той е създал ДПС и той ще го унищожи:

 

„Доган иска да покаже, че е всемогъщ, това е особен мефистофелски дух, който трудно може да бъде разбран, ако не си имал контакти с него“.

 

В предаването „12+3“ проф. Людмил Георгиев заяви, че се разграничава от Декларацията на Академичния съвет на Софийския университет по повод „лансираните тези и идеи в интервю на Дарина Григорова“, в която Академичният съвет на СУ „Св. Климент Охридски“ заявява, че се „разграничава категорично от изразената от нейна страна позиция“ и подчертава, че „в интервюто се пропагандират открито и политически идеи, които пряко влияят върху актуалния обществен живот в България и уронват авторитета и престижа на най-старото висше училище в страната“.

„Около 50 души внесохме декларация с настояване за отговор на много въпроси. Сезирани са много комисии, Президентството, МС, МОН“, каза Георгиев и изказа мнение, че декларацията на Академичния съвет на СУ не е била предоставена на членовете на съвета, преди да излезе в публичното пространство, и добави, че на второ заседание на Академичния съвет „двама от деканите са се разграничили“ от нея.

bnr.bg