20.09.2024

Всички изборни процеси ще се съберат под шапката на Върховния административен съд, включително и случващото се в ДПС. Това каза политическият анализатор проф. Михаил Константинов в предаването „Денят започва“ по БНТ.

Две ДПС-та няма, както няма и две БСП-та, заяви той.

Той не очаква изненади в състава на следващия парламент. „Макар че ние не знаем как двете крила на ДПС, които вероятно ще участват в изборите, как ще си разделят тези 250 или 350 хиляди гласа, които се очаква да получи движението“, допълни проф. Константинов.

Според политолога Даниел Смилов ЦИК е взела правилно решение като е отказала регистрацията и на двете фракции на ДПС. Според него и Върховният административен съд ще стигне до този извод. „В момента ДПС е блокирана партия, тя като ДПС не може да се регистрира. И стигаме до тези абсурди от вчера – единият председател внася искане за регистрация, другият го изнася. Но от закона следва, че ако ДПС, която е регистрирана, не може да участва, никоя коалиция не може да ползва нейната абревиатура. А битката е за името и абревиатурата“, коментира той.

Според него двете формации не могат да се регистрират, ако запазят „ДПС“ в имената си.

Големият въпрос според политолога е не как ДПС ще се раздели и ще участва на изборите, а защо се е стигнало дотук.

cross