28.09.2024

Бат’ Киро Брейка, наричан от някои „селска бандюга“, който до преди последните избори бе известен като фитнес инструктор и поддръжник на комунизма в социалните мрежи, провел най-мощната кампания на новата партия „Величие“ под носа на политически анализатори и социолози. Новина таман за рубрика „Карлуково“…

Те се отнасят високомерно към него, забавляват се от апотеоза му за Тато, който според него построил цяла България, без да усетят, че роденият в село Павел край Велико Търново ексцентрик акумулира трупащото се разочарование от системните партии и привлича гласовете на гневните избиратели, философства „Филтър”.

Стъпва на недоволството, флиртува с бедните и твърди, че просперитетът е възможен, ако се върнем към правилата от годините преди 1989 г.

Киро Брейка започва инвазията си в социалните мрежи с фитнес съвети и препоръки за здравословно хранене. Обявява се против хапчетата за отслабване, противопоставя се на мерките по време на коронавируса, обяснява как се загрява правилно преди тренировки.

Яде филии с мерудия, съживява изсъхнали дървета, представя се като истински мъж по модела на героите от сериала „Йелоустоунс“, но с епилирани крака.

Постепенно започва да коментира политически процеси и неусетно стартира лансирането на идеологията на Ивелин Михайлов и полковник Николай Марков, които се налагат като лица на „Величие“.

Във видеоклиповете се определя като селско момче, но не селяндур. Тренира от първи клас и никога не е спирал. Не вярва в чакри, диети, позитивно мислене и мазила.

Пред очите на последователите си изстисква потника си и казва: „На това вярвам аз – на труда си. На потта си, на постоянството, на желанието да направя нещо истинско. Всички онези простотии, които заливат хората, ще им се отплатят много страшно. Аз едно мога да гарантирам – че ако гледате моите неща и мислите, много неща можете да научите от мене, и то истински. И ви гарантирам, че поне няма да ви навредя като „онея“.

За да стигнат идеите му до повече последователи, отваря платен канал в Пейтриън. Твърди, че абонаментът е 5 евро, но според коментари във фейсбук е 11,87 лв. Казва, че видеата му са за истинските хора, които не са комплексари, не се лъжат от медийна пропаганда и вярват в себе си. Киро обещава да ги научи как да се борят, защото животът бил борба, а не подаяние.

Самият той смята, че истинските хора са едва 1%. Под клиповете му масово се възхищават на неговия ум, откровеност и възпитание. Издигат го в модел за подражание. Не липсват и такива, които му се подиграват и го наричат „стар смешник“.

Самият той има само средно образование, завършено във Велико Търново. В живота си се е занимавал единствено със спорт – състезавал се е в леката атлетика и многобоя. Дори става кандидат-майстор на спорта, а сега има фитнес зала в старата столица.

Отношението му към жените е много интересно. Разкрива донякъде коя е партньорката му във видео от 2020 г., снимано в кухнята на неговия апартамент. Той стои на масата, а срещу него е съпругата му. Тя е изрязана от кадъра и не се вижда, но се чува гласът ѝ. Брейка казва, че жена му „вече 30 и колко години го търпи” и допълва защо една жена търпи мъж – не е заради парите. Търпи го „когато той я е*е, а тя го обича“. Не уточнява дали той също я обича.

Първата телевизия, която дава трибуна на Киро Брейка, е маргиналната „Алфа”. През 2020 г. излъчва видео на спортния инструктор, в което той се изказва за ефектите от коронавируса. Според него забраната за излизане в парковете унищожава психически хората.

Мнението му за отслабването е, меко казано, ексцентрично. Във видео инструкторът обяснява, че в човешкото тяло има 2-3 кг изпражнения. Следователно няма смисъл да се хвалим, че сме отслабнали с 2-3-5 кг. Свалянето им означава, че просто сме се „из*рали“.

Целевата аудитория на Киро Брейка са децата и младежите. Във видеото „Какво печеля аз“ той разказва как е започнал да се обръща директно към младите.

„Оказа се, че тези социални мрежи, колкото и да са тъпи, могат да се използват за нещо хубаво. Стотици млади хора ме спират, искат да се снимат с мен. Но аз не съм лумпен, както ме изкарвате. Преди това ги изпитвам – какво научихте от мен? В хор отговарят: да не вземаме наркотици, стероиди, да се движим, да се учим, да се трудим. Това ме кара да продължавам.

Първото нещо, аз съм родител и дядо. Ще се боря до последно, дори да ме колят, ще съм за децата си, за внуците си, за българските деца. Не ми е приятно момченцата да приличат на момиченца.

Не ми е приятно 5-и, 6-и, 7-и клас момичетата да ходят като проститутки. Не го харесвам. Не искам да съм от новото нормално, а от истинското нормално. Това ми е печалбата. Мога да направя нещо. Мога да създам някаква среда за българските деца. Нормална. Тези, които могат да я създадат, не го правят. Не им пука.“

След влизането на „Величие“ в парламента Киро Брейка твърди пред БНР, че е помогнал на партията, но вече не им трябва, но на 22 юни ще е заедно с „Величие“ в Историческия парк, показа проверка на Narod.bg. „След като видях как започна кампанията срещу тях, срещу Ивелин (Михайлов), те не бяха почнали още с „Величие“. И аз им помогнах. …

Най-голямата тайна е, че аз не съм го направил за пари. Аз пари си имам“, казва ютюбърът. Уточнява, че никога не се е занимавал с политика и не иска. Дал е старт на Николай Марков и Ивелин Михайлов и продължава с тренировките. Те пък започват да лансират идеите му в парламента.

narod.bg