10.05.2024

Операцията на Хамас „Бурята Ал-Акса“ беше внимателно планирана. Датата на стартиране е определена от два провокиращи фактора.

Първо, израелският министър-председател Бенямин Нетаняху постави своята географска карта „Нов Близък изток“ за постоянно изложение в ООН през септември, в която той напълно изтри Палестина, осмива и отрича всички резолюции на ООН по въпроса.

Второ, серийните провокации в свещената джамия Ал-Акса в Йерусалим, включително капката, която преля чашата. Два дни преди операцията „Бурята Ал-Акса”, на 5 октомври, най-малко 800 от израелски заселници започнаха издевателства около джамията, биене на поклонници, блокиране на религиозните ритуали, всичко това под наблюдението на израелските сили за сигурност.

Всеки с функциониращ мозък знае, че Ал-Акса е крайната червена линия не само за палестинците, но и за целия арабски и мюсюлмански свят. Сега израелците прибягнаха до реториката на Пърл Харбър. Концепцията за Пърл Харбър беше официалният претекст за решаване на проблемите за участие на САЩ във ІІ – та световна война и осигуряване финансиране за удар срещу Япония. Този израелски „Пърл Харбър“ може да бъде оправданието на Тел Авив за започване на геноцида в Газа.

Части от Запада, които приветстват предстоящото етническо прочистване – включително ционистите, които се представят за „анализатори“, заявявайки на висок глас, че „изселването на населението“, започнало през 1948 г., „трябва да бъде завършено“ вярват, че с масово въоръжаване и масова помощ на медийното отразяване може да се отслаби съпротивата и да остави съюзниците на Хамас като Хизбула и Иран отслабени.

Проектът за Украйна се провали, замеряйки с яйца лицата на влиятелни политици, но и на цели европейски икономики в руини. Въпреки това, докато една врата се затваря, друга се отваря. Преминаването от съюзника Украйна към съюзника Израел и фокусирайте вниманието си върху нов противник, а не върху противника Русия.

Некомпетентност? Волева стратегия? Или и двете?

Това ни води до цената на започването на нова „война срещу тероризма“. Пропагандата е в разгара си. За Нетаняху в Тел Авив, Хамас е ISIS. За Владимир Зеленски в Киев, Хамас е Русия. През този октомврийски уикенд войната в Украйна беше напълно забравена от водещите западни медии. Бранденбургската врата, Айфеловата кула, Сенатът на Бразилия – всички сега принадлежат на Израел, осветени с флага им.

Египетското разузнаване твърди, че е предупредило Тел Авив за предстояща атака на Хамас. Израелците избраха да игнорират това, точно когато Хамас проведоха ученията си, които бяха наблюдавали седмици преди това, самодоволно предполагайки, че палестинците никога няма да имат смелостта да започнат нападателна операция.

Каквото и да се случи по-нататък, „ Бурята Ал-Акса” вече е унищожила безвъзвратно огромната митология около непобедимостта на Мосад, Шин Бет, танка Меркава, Железния купол и Израелските отбранителни сили. Въпреки че Хамас изостави електронните комуникации, той се възползва от крещящия колапс на електронните системи на Израел за милиарди долари, които контролират уж най-сигурната граница на планетата.

Евтините палестински дронове удариха няколко сензорни кули, улесниха напредването на парапланеристите на пехотата и разчистиха пътя за щурмови екипи облечени в тениски и с AK-47, за да пробият стената и да пресекат граница, която дори бездомни котки не биха посмели. Асоцирането с филма „Аватар”, в който туземното население на планетата се бие с дракони и птеродактили срещу високотехнологичната инвазия на земляните е потресаваща!

Израел неизбежно започна да нанася удари по ивицата Газа, концлагер от 365 квадратни километра с 2,3 милиона души. Започват безразборни бомбардировки на бежански лагери, училища, жилищни сгради, джамии и бедни квартали.

Палестинците нямат флот, нямат военновъздушни сили, нямат артилерийски части, нямат бронирани бойни машини, нямат професионална армия. Те практически нямат достъп до високотехнологично наблюдение, докато Израел може винаги да поиска данни от НАТО.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант обяви „Пълна блокада на ивицата Газа. Няма да има ток, храна, гориво, всичко ще бъде блокирано. Ние се борим срещу животни и ще действаме по съответния начин.“

Няма значение, че Хаарец, най-уважаваният вестник в Израел, изрично признава, че „всъщност израелското правителство носи пълната отговорност за случилото се с отричането на правата на палестинците“. Израелците не са известни със своята последователност.

Още през 2007 г. тогавашният началник на военното разузнаване на Израел Амос Ядлин казва: „Израел ще бъде щастлив, ако Хамас поеме контрола над Газа, защото тогава „Исмямска държава” може да третира Газа като враждебна държава“.

Украйна изпраща оръжие на палестинците

Само преди година киевски комик, носещ тениски и суичър, говори за превръщането на Украйна във „велик Израел“ и беше заслужено аплодиран от политиците на Атлантическия съвет. Е, оказа се съвсем различно. „Оръжията, предназначени за Украйна, се озовават в ръцете на палестинците. Въпросът е коя държава плаща за това.

Иран току-що сключи петролна сделка за шест милиарда долара със САЩ и е малко вероятно Иран да я застраши. Факт е, че украинските оръжия се доставят в ивицата Газа и се заплащат, но не от Иран.

След зашеметяващото нападение от миналия уикенд, хитрият Хамас вече спечели повече преговорни лостове, отколкото палестинците са имали от десетилетия. Трябва да се отбележи, че въпреки че мирните преговори се подкрепят от Китай, Русия, Турция, Саудитска Арабия и Египет, Тел Авив отказва да преговаря. Нетаняху е твърдо решен да унищожи Газа, но ако това се случи, широката регионална война е почти неизбежна.

Ливанската Хизбула, верен съюзник на палестинската съпротива в Оста на съпротивата, би предпочела да не бъде въвлечена във война, която може да се окаже опустошителна от нейната страна на границата, но това може да се промени, ако Израел извърши фактически геноцид в ивицата Газа.

Хизбула разполага с най-малко 100 000 различни ракети – от Катюша (обхват: 40 км) до Фаджр-5 (75 км), Хайбар-1 (100 км), Зелзал-2 (210 км). ), Fateh (300 km) и BC Scud (500 km). Тел Авив знае какво означава това и нервно се тресе от предупрежденията от лидера на Хизбула Хасан Насрала, че следващата война с Израел ще се води вътре в страната им.

Това ни отвежда до Иран.

Ключовата непосредствена последица от „Бурята Ал Акса” е, че мокрите мечти на неоконсерваториите от Вашингтон за „нормализиране“ на отношенията между Израел и арабския свят просто ще изчезнат, ако това се превърне в дълга война.

Основната част от арабския свят вече нормализира отношенията си с Техеран – и то не само в рамките на наскоро разширената БРИКС-11. В стремежа към многополюсен свят, представен от БРИКС-11, Шанхайската организация (ШОС за сътрудничество), Евразийския икономически съюз (ЕАЕС) и националната инициатива „Един пояс, един път“ (BRI), както и други иновативни институции на Евразия и Глобален юг, просто няма място за етноцентричната държава на апартейда Израел.

Само през тази година участниците на срещата на върха на африканския проект безцеремонно изритаха израелската мисия, която все пак се появи в голямата зала във видео, което стана вирусно. На пленарното заседание на ООН миналия месец самотен израелски дипломат се опита да провали речта на иранския президент Ибрахима Раиси. Никой западен съюзник не го подкрепи и той също беше изгонен от сградата.

Както китайският президент Си Дзинпин дипломатично заяви през декември 2022 г., Пекин „твърдо подкрепя създаването на независима държава Палестина с пълен суверенитет въз основа на границите от 1967 г. и с Източен Йерусалим като нейна столица“. Китай подкрепя Палестина в стремежа й да стане пълноправен член на ООН“.

Стратегията на Техеран е много по-амбициозна. Голямата шахматна дъска, де факто се контролира от гросмайстора Иран. Фигурите на шахматната дъска бяха внимателно поставени от не кой да е друг, а от покойният ръководител на силите Кудс на Корпуса на гвардейците на ислямската революция, генерал Касем Солеймани, извисяващ се като военен гений.

Той изигра решаваща роля в осигуряването на основите на иранските съюзници в Ливан, Ирак, Ирак, Йемен и Палестина, както и в създаването на условия за палестински операции като „Бурята Ал-Акса”.

Навсякъде в региона атлантическият стремеж за отваряне на паралелни стратегически коридори през петте морета – Каспийско, Черно, Червено, Персийския залив и Източното Средиземноморие търпи сериозен провал.

Русия и Иран вече осуетяват плановете на САЩ в Каспийско море – чрез Международния транспортен коридор Север-Юг (INSTC) – и в Черно море, което е на път да се превърне в руско езеро. Техеран обръща много голямо внимание на стратегията на Москва в Украйна, докато усъвършенства собствения си растеж за това как да отслаби хегемона без пряко участие. Наречете го геополитическо отричане.

Сбогом коридори ЕС-Израел-Саудитска Арабия-Индия

В близко бъдеще това означава, че мечтата на Америка за нахлуване през петте морета дори не може да се счита за реална. Това, което също се случи в Ал-Акса е, че наскоро обявеният и широко рекламиран транспортен коридор ЕС-Израел-Саудитска Арабия-Индия беше погребан.

Бавно летящите с парапланери пехотинци на Хамас над разделящата ги с Израел стена, могат да се ускорят хиперзвуково в близко бъдеще.

Светослав Атаджанов