03.05.2024

Първото след нападението срещу Украйна интервю на Владимир Путин за американец бе разпространено тази нощ. В него руският президент говори за започнатата от него най-голяма война в Европа от 1945 г. насам, Запада, НАТО, разпадането на бившия СССР…

Записът е направен във вторник. Разговорът е с Тъкър Карлсън, бивш водещ от популярния сред републиканците канал „Фокс нюз“.

За този разговор журналистът специално летя за Москва – той беше приет в Кремъл, а руската пропаганда документираше всяка негова стъпка. Карлсън обеща да зададе на Путин остри въпроси за войната в Украйна, за да може гражданите на САЩ да придобият реална представа за нея. Това очаквано не се случи.

Путин изнесе на журналиста лекция, в която изложи собствената си версия за историята на Русия и Украйна и даде стандартни, вече известни отговори на други теми.

Разговорът включвашеблизо 60 въпроса. На практика, Путин повтори пред Тъкър всички опорни тези, които разви и преди войната. Руските медии часове наред пускаха през десетина минути отделни статии с откъси от интервюто.

Путин подчерта,  че е бил по-прям в призива си към САЩ да се реши съдбата на украинците „като се договорим“

Разговорът с президента започна с въпрос защо е наредил инвазията в Украйна. Отговорът бе повече от 40 минути исторически преглед още от 9 век, която фактически повтори прочутото му есе от юли 2021 г. „За историческото единство на руснаците и украинците“.

На въпроса „Защо вярвате, че САЩ може изведнъж да нападнат Русия, как стигнахте до подобно заключение?“ Путин отвърна раздразнено „Не съм казвал това, това токшоу ли е или сериозен разговор?“

Отговорите на Путин бяха дълги.

Ето няколко цитата на руския президент:

За участието на САЩ във войната

„Нима американците нямат нищо по-добро за вършене? Имате проблеми на границата. Проблеми с миграцията, проблеми с националния дълг. Над 33 трилиона долара. Нямате какво да правите и затова трябва да водите война в Украйна? Не би ли било по-добре да преговаряте с Русия? Да се споразумеем, вече разбирайки ситуацията, която се развива днес, разбирайки, че Русия ще се бори за своите интереси докрай, и разбирайки това, всъщност да се върнем към здравия разум, да започнем да уважаваме нашата страна, нейните интереси и да търсим някакви решения?“, разсъждава Путин.

За „денацификацията“ на Украйна
„Все още не сме постигнали целите си в Украйна, защото една от целите ни е денацификацията. Това означава забрана на всички видове неонацистки движения. Трябва да се отървем от онези хора, които оставят тази теория и практика в живота и се опитват да я поддържат жива – това е денацификацията. Знаете ли, колкото и странно да ви се струва, по време на преговорите в Истанбул ние наистина се съгласихме, че в Украйна няма да се култивира неонацизъм, включително да бъде забранен на законодателно ниво. Това, оказва се, може да бъде направено в хода на преговорния процес. И няма нищо унизително за Украйна като съвременна цивилизована държава. Нима на някоя държава е позволено да пропагандира нацизма? Не е, нали? Това е всичко.

Веднъж говорих със Зеленски за това. Казах: „Володя, какво правиш? Защо подкрепяш неонацистите в Украйна днес, когато баща ти се е борил с фашизма? Той е войник на фронта.“ Няма да казвам какво отговори той, това е отделна тема и смятам, че е некоректно.

За преговорите с Украйна

Г-н президентът на Украйна издаде указ, с който забрани преговорите с нас. Нека отмени този указ и това е. Никога не сме отказвали преговори. Чуваме през цялото време: готова ли е Русия, готова ли е? Да, не отказахме! Те публично отказаха. Ами нека си отмени указа и да влезе в преговори. Никога не сме отказвали. Предполагам, че са направили това по инструкции от Вашингтон. Взеха грешно решение, сега трябва да търсят изход. (…) Те направиха [грешката], нека сами я поправят. Ами нека да отменят указа си и да започнат преговори. Ние никога не сме отказвали“, добавя Путин.

Почти се бяхме договорили в Истанбул. Но след като изтеглихме нашите войски от Киев, както казах, другата страна изостави тези споразумения и се подчини на инструкциите на западните държави – европейските страни и Съединените щати – да се бори с Русия до победен край.

В Истанбул имаше разговори на ниско ниво – между специални пратеници на двамата президенти, на което дори прекратяване на огъня не може да се договори. Володимир Зеленски изпрати Давид Арахамия, председател на парламентарната група на партията „Слуга на народа“.

За бившия британски премиер Борис Джонсън

Фактът, че те се подчиниха на исканията или убеждаването на бившия британски премиер Борис Джонсън, ми се струва смешен и много тъжен. (…). Къде е сега г-н Джонсън? А войната продължава. Кой, по дяволите, знае [мотивите на британския премиер], аз самият не го разбирам… Имаше общо отношение. По някаква причина – от арогантност, от чисто сърце, но не и от велик ум – у всички се установи илюзията, че Русия може да бъде победена на бойното поле.

 Защото, както каза г-н Арахамия – „ние можехме да спрем тези военни действия, да спрем тази война преди година и половина, но британците ни убеждаваха, а ние отказахме да го направим“. Къде е сега г-н Джонсън? А войната продължава“, каза Путин.

Тази безкрайна мобилизация в Украйна, истерия, вътрешни проблеми, всичко това… Така или иначе рано или късно ще се споразумеем. И познай какво? Може дори да звучи странно в днешната ситуация: така или иначе отношенията между народите ще бъдат възстановени.

Ще отнеме много време, но ще се възстанови. Това, което се случва, до известна степен е елемент на гражданска война. И всички на Запад смятат, че боевете завинаги са разделили едната част от руския народ от другата. Не. Обединението ще се случи. Никъде не е отишло.

Крим
Според Путин през 2014 г. е имало “преврат” и Украйна е “започнала да преследва онези, които не са приели преврата”.

“Те създадоха заплаха за Крим, който трябваше да вземем под наша защита”, смята той.

Украйна е “започнала войната” в източната част на Донбас през 2014 г. “с използването на самолети и артилерия срещу цивилни граждани”.

“Как можехме да не изразим загриженост за това, което се случва? От наша страна това би било небрежност. Просто политическото ръководство на САЩ ни тласна към границата, която не можехме да преминем, защото това можеше да погуби самата Русия”, пита Путин.

За експлозиите на газопровода „Северен поток

Кой взриви „Северен поток“? Вие, разбира се. Вие може да имате алиби, но ЦРУ няма алиби. Има ли доказателства? Знаете ли, няма да навлизам в подробности, но в такива случаи винаги се казва: търсете този, който е заинтересован. Но в този случай трябва да търсим не само някой, който е заинтересован, но и някой, който може да го направи. Защото може да има много заинтересовани хора, но не всички могат да се слязат на дъното на Балтийско море и да извършат този взрив“, смята Путин.

Руската заплаха се раздухва. [следва въпрос представя ли си сценарий, в който изпраща войски срещу Полша] Русия ще изпрати свои войски в Полша само в един случай: ако има нападение срещу Русия от Полша. Защо? Защото нямаме интереси нито в Полша, нито в Латвия – никъде. Защо ни е това? Ние просто нямаме интерес. Това са само само [раздухване на] заплахи.

Русия доброволно и проактивно се зае с разпадането на Съветския съюз, надявайки се, че това ще бъде възприето от Запада като покана за сътрудничество и съюз. Това очакваше Русия – както от САЩ, така и от така наречения колективен Запад. (…) [Путин припомни, че] Егон Бар в частни срещи със съветското ръководство малко преди разпадането на СССР предлагаше система за сигурност в Европа с участието на САЩ, Канада, Русия и други страни от Централна Европа, но изключваща по-нататъшното разширяване на Северноатлантическия алианс. Това каза той: ако НАТО се разпространи, всичко ще бъде същото, както беше по време на Студената война, само че по-близо до границите на Русия. Това е всичко. Беше умен дядка. Никой не го послуша.

Относно освобождаването на журналиста от „Уолстрийт Джърнал“ Еван Хершкович

„Направихме толкова много жестове на добра воля, че мисля, че сме изчерпали всички граници. Никой досега не е отговорил на нашите жестове на добра воля с подобни жестове. Но по принцип сме готови да кажем, че не изключваме възможността да направим това при насрещни действия от страна на нашите партньори. Когато говоря за партньори, имам предвид преди всичко разузнавателните служби. Не изключвам, че лицето, което споменахте, г-н Гершкович, може да се озове в родината си. В крайна сметка няма смисъл да го държим в затвор в Русия. Искаме американските разузнавателни служби да помислят как могат да допринесат за целите, които преследват нашите разузнавателни служби“, каза Путин.

За заплахата от нова световна война

„Страните от НАТО говорят за глобална война и ядрен конфликт и се опитват да сплашат населението си с въображаемата руска заплаха. Това е очевиден факт. И мислещите хора – не ограничените, а мислещите хора, анализаторите, тези, които се занимават с реална политика, просто умните хора – прекрасно разбират, че това е фалшификат. Руската заплаха се раздухва. Русия ще изпрати войските си в Полша само в един случай: ако има нападение срещу Русия от Полша. Защо? Защото ние нямаме никакви интереси нито в Полша, нито в Латвия – никъде. Защо бихме го направили? Просто нямаме никакви интереси. Само заплахи“, каза Путин.

За народите на Русия и Украйна
„Тази безкрайна мобилизация в Украйна, истерията, вътрешните проблеми, всичко това… Рано или късно така или иначе ще стигнем до споразумение. И знаете ли какво? Може дори да звучи странно в днешната ситуация: отношенията между народите така или иначе ще бъдат възстановени. Ще отнеме много време, но ще се възстановят. Това, което се случва, до известна степен е елемент на гражданска война. И всички на Запад смятат, че бойните действия са отделили окончателно една част от руския народ от другата. Не. Обединението ще се случи. То не е отишло никъде“, смята Путин.

Китай
„Западът се страхува повече от Китай, отколкото от Русия, потенциалът на страната е “огромен”. “Западът се страхува от силен Китай повече, отколкото от силна Русия, защото Русия има 150 млн. души, а населението на Китай е 1,5 млрд.” “Икономиката там расте скокообразно – с по 5% годишно. Преди беше дори повече, но това е достатъчно за Китай. Както се е изказал някога Бисмарк: потенциалите са най-важни. Потенциалът на Китай е огромен”, добавя Путин.

https://epicenter.bg/