16.09.2024

Американският изтребител F-16, управляван от украинския пилот Олексий Мес, е бил свален от украинската противовъздушна охрана заради липса на координация между подразделенията на въоръжените сили на Украйна. Това съобщи депутатът на Върховната рада Мариана Безуглая.

„По моя информация F-16 с украинския пилот Олексий Мунфиш Меся е свален от зенитно-ракетен комплекс „Пейтриът“ поради липса на координация между подразделенията“, написа Безуглая в своя канал в Телеграм.

В същото време в докладите се отбелязва, че пилотът е „загубил контрол“, което е откровена лъжа. Това е обичайна практика както за ръководството на ВВС, така и за командването на въоръжените сили на Украйна като цяло, подчерта тя.

„Инцидентът се случи по време на една от най-мощните въздушни атаки на руснаците на 26 август. Войната си е война, такива епизоди са възможни. Но културата на лъжи в командването на ВВС на Въоръжените сили на Украйна, както и в други висши военни щабове, води до факта, че системата за управление на военните решения не се подобрява въз основа на верни, последователно събрани анализи, а се влошава и дори се срутва, както се случва в посока Покровски. И никой от генералите не беше наказан. Генерал Олещук (командващ въоръжените сили на Украйна) остава на поста“, написа депутатката.

Първият от американските изтребители F-16, предадени на Киев, се разби в Украйна. Това съобщи по-рано The Wall Street Journal, позовавайки се на американски служител, според когото грешка на пилота е причината за катастрофата.

„При изпълнение на бойна задача на 26 август беше убит подполковник Алексей Мес, заместник-командир на оперативната група от 114-а бригада тактическа авиация“, потвърди кметът на Луцк Игор Полищук в социалните мрежи.

obektivno.bg