18.05.2024

Налице е огромен ръст на внос-износ на стоки с двойна употреба към Азербайджан и Русия, минаващ през България. Това заяви финансовият министър Асен Василев след среща с премиера и еврокомисаря по финансовата стабилност Марейд Макгинес.

“Работим с ЕК да идентифицираме каналите и компаниите и те ще бъдат пресечени. Това ще бъде основен фокус в рамките на посещението ни на “Капитан Андреево” утре. Това е една от най-натоварените граници в света. Става въпрос за поток от стоки, които тръгват от други страни в Европа или стигат до такива”, каза Василев.

По думите му, около 20 000 са компаниите в Европа, които избягват санкциите срещу Русия, но проблемът е, че използват изрядни митнически документи. Затова съвместно с ЕК ще бъдат създадени механизми за пълното прилагане на 12-ия пакет санкции.

На самата българска граница има редица инициативи, които са предприети, заяви Василев. Той даде за пример, че част от тях са за 100 процента сканиране на камионите, които преминават през границата. Другата част е за отваряне на втори граничен пункт в допълнение към съществуващия, в който са заложени средства в бюджета за догодина, за да започне проектирането му.

Причината е, че се виждат огромни опашки и натоварване на границата (ГКПП „Капитан Андреево“ – бел. ред.).

Василев допълни, че някои от камионите престояват на границата до шест дни. „Това е нещо, с което работим с турската страна“, изтъкна министърът на финансите. Според него в такива случаи се е случвало трафикът да бъде пропускан без значителни проверки, което е една изключителна лоша практика, защото освобождавайки трафика могат да излизат стоки, които не са проверени по правилния начин.

Премиерът Денков уточни, че става въпрос за електронни компоненти.

Министър-председателят коментира и твърденията, че българската „Лукойл“ е избягвала санкциите срещу Русия.

“Когато излезе въпросният доклад и статиите, които го обсъждаха, няма доказателства, има предположения и внушения. И всички наши проверки показват, че Лукойл Нефтохим не е нарушил нито един български закон, европейски регламенти митническа разпоредба.

Без да има ясни доказателства, аз не бих искал и медии, и политици да злоупотребяват с такива обвинения. Ако намерим следа за такова нещо, ще бъдем ясни и прозрачни и ще го представим пред вас”, каза Денков.

Относно засечения канал за трафик на стоки с двойна употреба през България към Русия еврокомисарят по финасовата стабилност, в чийто портфейл влиза прилагането на санкциите, Мариан Макгинес заяви:

“Казах, че тези санкции са най-задълбочените и широки, които Европа някога е прилагала. Работим тясно с държавите членки, защото те ги изпълняват. Това е тяхна отговорност. Колкото повече санкции, толкова по-голяма опасност да се избегнат. Точно затова работим с държавите, за да се избегне такова заобикаляне на санкциите.

Трябва да бъдем стриктни при търговските потоци и знаем, че има стоки, които заобикалят санкциите и отиват на бойното поле. Трябва да използваме всичките си ресурси, за да определим къде има такъв риск. Това включва обсъждане със съседни държави.

Важно е да се избягва използването на държави-членки и продукти, идващи от тях, през заобиколни маршрути“.

Макгинес приветства решението на българските власти за по-ранно отпадане на дерогацията за преработка на руски петрол у нас и допълни, че тече проверка дали „Лукойл Нефтохим“ спазва санкциите.

„Нашите служби са във връзка с българските по отношение една петролна компания, но искаме внимателно да проверим доколко са верни тези твърдения.

Силно приветстваме желанието да бъде премахната дерогацията много по-рано. Това говори за желанието на България да се изпълняват санкциите спрямо Русия”, каза тя.

Комисар Макгинес заяви, че „е ясно, че България ще се присъедини към Еврозоната, но това изисква да се покрият дадени критерии“.

„Това е моето първо посещение в България. Утре ще посетим пункта „Капитан Андреево“. Дискусиите днес бяха изключително полезни. Имах възможност да посетя и да се разходя из страната, за да мога да представя информация на моите колеги“, каза комисар Макгинес.

Тя заяви още, че се работи по проект за пране на пари.

 

автор: Гласове

Източници: БНТ, dariknews.bg, novini.bg