04.05.2024

ГЕРБ и ДПС изчакаха кротко правителството „Денков“ да получи традиционно полагаемите му се сто дни. Дори сериозно го подпомагаха с каквото могат. То обаче изначално е безсилно само да оцелява, защото е безплодно да допринася някакви ползи за обществото и страната. Годно е само да произвежда вреди и загуби, изпълнявайки верноподано указанията от Вашингтон и Брюксел.

Оттам се осигурява цялата му подкрепа, опосредствана чрез ГЕРБ и ДПС. Това очевидно за големия процент българи обстоятелство бавно ги изхабява електорално. И много по-бързо обезсилва лидерските им екипи. Вече предстои да взимат важното решение за не-коалициония кабинет.

Две са реалните перспективи за него – скорошна разглобка или бавно гниене с излъчване на отблъскващи миризми и звуци.
Засега видимо са изкушени да изчакат ротацията и опитат някакъв рестарт с Габриел. Но пък рискуват ПП-ДБ да измислят повод да се изнижат от сглобката преди това, натоварвайки тях с всякакви вини и отговорности. Както е присъщо да действат едни заклети некадърни измамници.

Такива очаквания и свързани с тях емоции и мисли пораждат тревожни напрежения и страхове сред недоверчивите не-коалиционери. Колкото по-силно и често заявяват, че правителството „Денков“ е непоклатимо, толкова повече прозират тези вътрешни напрежения.

Все по-рядко споменават за съдебната реформа с промени в конституцията, която ДПС и ГЕРБ бяха обявили за главна причина да дадат изпълнителната власт на загубилите последните избори. Изглежда, че са се примирили с този бъдещ провал, лесен за прогнозиране още тогава. Беше ясно, че политическа легитимност да изменя Конституцията на този парламент силно недостига.

Липсват демократичност и смелост да отидат на открит обществен дебат. Същевременно гилдиите на съдиите, прокурорите и следователите се оказаха единни зад позицията, че законопроектът е пълен с много сериозни слабости и дефекти.

Че какво да роди екип на Христо Иванов и бившата му секретарка!

Конституционалистът проф. Пламен Киров: „Проектът беше внесен през юли с неясни автори. Той няма да постигне целта, заложена в политическото говорене на онези среди, които стартираха поредната реформа в съдебната власт… трябва да се свика Велико народно събрание, за да се разделя ВСС. Батакът става все по-голям. Вместо да се оправя положението, то се влошава.“

Ами парламентът е избран с 1/3 от броя на избирателите, а кабинетът се ползва само с подкрепата на около 20% от тях. Сега се вижда, че правителството няма никакъв потенциал да я разширява. А както винаги става, с отдалечаването от изборите тя ще се смалява.

Не тръгват в добра посока нещата и в икономиката. Съотношението цени/заплати в България спрямо тези в ЕС е плашещо и заредено с протести. Лош сигнал за икономически растеж. Внасяме все повече храни, тенденцията е обезпокоителна, от началото на годината, нараства с 18.1%.“ Бюджетът през септември е с дефицит от 780 млн. лв. Постъпленията от ДДС спадат. Вдигат заплатата на шефа на НАП.

Дописки от тези дни в „Труд“, пълни с аргументи и факти: „Затриваме стратегическа индустрия, преимущество и сигурност“, „Без ТЕЦ-овете приключваме“, „Кой ви кастрира, бе, продажници?“, „Споразумението на енергетиците е абсолютна измама, ще остави правителството да унищожава държавата“, „ Зеленият октопод унищожава българската енергетика.“

Блокадният протест на енергетици и миньори още не е приключил, кабинетът не се справи напълно с него, въпреки енергичната помощ от Делян Пеевски. Подписаха някакво споразумение, одобриха го в Събранието, но се налага очакването да не се изпълни. Обяснението, че такива са европейски изисквания и сме длъжни да ги прилагаме, не е убедителен и достатъчен.
Бошлаф го нарича икономистът Георги Вулджев, реално не изпълнява ключовите искания на протестиращите“. То позволява не само закриване на всички останали мощности, но и съкращаване в „Марица изток 2“ с над 1/3!

Енергийният експерт Таско Ерменков: „Въглеродните емисии в същината си са една бухалка, с която се удря по един от най-сигурните и евтини източници на енергия, при това местни?“. Наред с отлагането с една година на отмяната на дерогацията за руския петрол в „Лукойл Нефтохим Бургас“ ще се отразява върху цената на крайния продукт и всички ние ще платим това безумие.

Същевременно Германия, най-голямата икономика в ЕС, връща в строя няколко спрени тази зима въглищни електроцентрали, за да запази осветлението при пик на търсенето…

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: „Има цели сектори, в които нищо не се случва, спортният и още 7-8 министри не работят… Щом блокадите на АМ „Тракия” остават, въпреки подписаното и гласувано споразумение с енергетиците, явно има някакво недоверие“.

ГЕРБ няма да е партията, която да свали това правителство, категоричен е Борисов. Бил споделял ката вечер критиките си с премиера акад. Николай Денков. ГЕРБ така не се отървава от отговорностите си за делата на кабинета на ПП-ДБ плюс Габриел в проект. Нито ДПС с бурната активност на Делян Пеевски за укрепване на кабинета, който нарича „изключително стабилен.“

И колегата му Йордан Цонев многократно твърдеше, че правителството „Орешарски“ ще си изкара пълния мандат, пък… към рехавия протест на жълтопаветниците се присъединиха 14 евроамбасадори и то веднага си замина.

„Възраждане“ подготвя вот на недоверие към правителството за политиката в сектор „Енергетика“. „Осъзнаваме, че шансът на този вот клони към нула. Длъжни да кажем категорично, че тази политика на правителството не може повече да продължава“, заяви лидерът на партията Костадин Костадинов.

БСП ще се включи в искания вот на недоверие от партия „Възраждане”, обяви Корнелия Нинова, председател на ПГ на „БСП за България“. В сряда заявка за подкрепа на вота дадоха и от „Има такъв народ“.

Какъв е евроатлантическият политически фон? Евроскептицизмът расте, националистическите партии набират скорост и електорална сила, неолибералите и социалистите се сриват. Така е в Германия и Франция, в Словакия и Швеция, навсякъде.
Bloomberg: „Самоотстраняването“ на САЩ от Украйна ще я постави в патова ситуация… психологическите и дипломатическите последствия ще се окажат разрушителни, отслабването на американската подкрепа ще има глобални последствия… Пекин и Москва ще кажат, че демокрацията е в упадък и не работят, че американците призовават за сражения до последния украинец или афганец, но накрая ще ги зарежат на произвола на съдбите им“.

Бившият министър на отбраната и шеф на ЦРУ Робърт М. Гейтс: „САЩ са изправени пред по-сериозни заплахи за сигурността си, отколкото от десетилетия, а може би и от всякога. Никога преди страната не се е изправяла едновременно срещу четирима антагонистични съюзници – Русия, Китай, Северна Корея и Иран… страната няма единство и се е превърнала в „неработеща“ сила.“

Сериозно са се замислили за напълно вероятното „самоотстраняване“ на Щатите. Несъмнено и тук се замислят за тази перспектива не-коалиционерите във връзка с подпирането на сглобка с безотговорни некадърници от ПП-ДБ.

„Трябва да си прав, а не изправян“, завещава на бъдните управници Марк Аврелий. На това правителство вече през ден-през два се налага от две страни да бъде държано на крака. При това и с главата съвсем не е в ред, а само ръчичките шарят по чекмеджетата.

Автор: Д-р Илия Илиев

trud.bg