23.04.2024

Елена Гунчева - Гривова

Истанбулската конвенция от години се опитват да я пробутат в България. През това време десетки жени бяха убити от мъже, а хиляди пребити. На тях никой не обърна внимание, а при жалба в полицията, обикновено тези жени получават подигравателни погледи. В същото време пиар кампанията наема разни фитки /идват ми на ума доста по-злобни думички, ама нали трябва да съм възпитана/, които да преекспонират проблема и кудкудякайки да обясняват как всички ги биели, докато накрая драгият зрител изпсува и заяви, че май малко са ги били овреме. И това вреди точно на жените. Защото фалшът се прозира отдалеч. Гримът, впрочем, също!

И да, наясно съм с проблема. При мен са идвали наистина пребити жени и ви казвам, че нямат нищо общо с развяваната снимка по медиите тези дни. Виждали ли сте реално пребита жена? С избити зъби, затворени от побоя очи и виолетова кожа, преминаваща в сино-зелено? И също така ви уверявам, че наличието на конвенция няма да спре насилниците. Полицията отново ще си мисли, че това са си семейни работи, а обществото безучастно ще мълчи, когато се чуват крясъци от съседния апартамент и писъци на пребити жени и деца. Роднини ще мълчат, когато виждат посинени жени и деца, за да няма срам за семейството. Това всъщност е проблемът! Аз досега размахана конвенция да спре насилие не съм видяла. Впрочем, след приемането на ИК във Франция, насилието над жени драстично се е увеличило. Файда – йок, както биха казали нашите комшии, които я разкараха конвенцията, защото по-скоро вредеше.

И сега си имаме закон за защита от домашното насилие. Стига да се прилага както трябва, с малки промени в него, могат да се защитят жените. И това да е функция на ДЪРЖАВАТА, а не на джендърски НПО, които смучат пари, за да има насилие, защото те се издържат от насилието!

Впрочем, при мен са идвали жени, които са питали дали „не може да врътнем едно дело за домашно насилие, за да имам предимство при развода?“…… защото има и такива случаи. Да, малко са, но има. И домашното насилие, което убива някои жени, на други служи за измама и предимство за развод и родителски права. Дъното на морала на някои не знае граници. Но нашата задача е да отделим наистина нуждаещите се от защита от тези, които използват подобни закони за изнудване.

И най-добрата защита всъщност е самоуважението. В момента, в който ти посегнат, да си тръгнеш. И няма невъзможни неща. Да, трудно ще е, ако си икономически зависима и няма къде да отидеш. Но ако имаш самоуважение и искаш децата ти да растат нормално, ще си тръгнеш завинаги. А няма да прощаваш на насилника, докато накрая цветята за теб ще са на мястото на вечния ти покой. НАСИЛИЕ НЕ СЕ ПРОЩАВА! Никога! Никога не търпиш да живееш или работиш с насилника. Няма оправдание за това. Дори страхът не е оправдание, защото какво по-лошо може да се случи от това да те пребият или убият?!?

Убихте морала и семейните ценности. Църквата се е самоизолирала и не се меси в подобни въпроси. Борбата с насилието е оставена в ръцете на тези, които се издържат от неговото присъствие. Държавата не се меси за нищо. Алкохолът е достъпен навсякъде, а той не прощава. Има много мъже, които трезвени са нормални и губят всичко човешко след няколко чашки. Цените на алкохола са достъпни, продажбата свободна, а родители дори не се притесняват, когато децата им на по 13-14 години започнат да пият алкохол. Няма възпитание в семейни ценности и доброта. Учат децата да са толернтни към различните, но не ги учат, че дължат уважение и почит на родителите си, на семейството си, на ближните си. Не ги учат, че да удариш беззащитен е грях. Не ги учат, че никой не е притежание на другия.

В България се приема толерантно да убиеш от ревност. Някак си това, вместо утежняващо, става смегчаващо вината обстоятелство. Бил предизвикан, завалията, затова убил жена си. Защото тя му е собственост, нали? С какво някои мъже са по-различни от саудитците например? Май с нищо, само където по европейски се възмущаваме от Ориента и привичките им по отношение на жените, но не виждаме какво става при съседите, например. Всъщност един човек, без значение дали мъж или жена, като види, че връзката става триъгълник или многоъгълник, просто трябва да си тръгне, без да се обръща никога назад. Няма смисъл. Няма и уважение и самоуважение в това да търсиш отмъщение. Приключваш и тръгваш. И понякога това спасява живот.

Нали помните ковидясването? Когато всички лидери се бяха загрижили за нашето здраве, да се ваксинираме, да ходим с маски, да излизаме само когато ни разрешат? Нали помните, че примерно за сърдечноболните и онкоболните подобна грижа нямаше. Въпреки, че за тези заболявания имаше десетки пъти повече жертви. Та си го припомняйте, когато си въобразявате, че държавата се е загрижила за вас….

Истанбулската конвенция отново чука на вратата. Въпросът е ние как ще реагираме. И в същото време как да спрем безумието в семействата.

Елена Гунчева-Гривова