19.09.2024

Рая Назарян до дни най-вероятно няма да е първа сред равните. Тя вече публично заяви, че не иска да бъде премиер, с което даде повод да бъде отстранена от поста “председател на Народното събрание”, за да бъде назначен друг министър-председател.

Гласовете на ГЕРБ за това не са нужни. Нито на ПГ на ДПС (които така или иначе ще гласуват против).

ПП-ДБ, ИТН, БСП, Възраждане и независими имат мнозинство – над 121 гласа. Само не е съвсем ясно – като са им налични, защо не излъчиха правителство, а ПП-ДБ, след тях и ИТН върнаха мандатите неизпълнени!?

Много просто:

На БСП им трябва да се отъркат в президента Радев, за да влязат в 51-о НС.

На ПП-ДБ – да направят малко “ала-бала”, че са 300 хил. гласа надолу, а се готвят за управление с ГЕРБ ( +ИТН, +БСП).

“Възраждане” са в конфликт с Пеевски. Коцето отмъщава, а Борисов му е свалил намордника.

ИТН са като пуделите на Радев и Копринков – няма нужда от допълнителни обяснения.

За независимите депутати на Доган е повече от ясно.

Радев иска да се отърве от Пеевски, който всеки ден го трови за “Пътя на копринката” и за кеша, който е популярен чак в САЩ.

Нещо неясно до тук?!

Всички са се обединили срещу Пеевски и, за да го неутрализират, им трябва друг министър на МВР със смяната на Главчев. Борисов ще си играе постановката на ядосан (пред Пеевски), че са му махнали председателя на парламента, но това е парлама – знае, че няма да се пречи на ГЕРБ на изборите.

Всички си правят сметките, обаче, без кръчмар. Най-вече в президенството. Защото при последните сондажи Харис (48%) води на Тръмп (41%).

И аз, като Борисов, не заемам страна в политическите войни. Но пък имам свободата да разсъждавам на глас, наблюдавайки процесите.

Уточнявам го, за да не бъда обвинен в пристрастия.

И в заключение: изглежда не са големи шансовете за редовно правителство и в 51-ия парламент.

Стоян Тончев