16.09.2024

Решихте ли какво ще правите в неделя?

ГЕРБ са първа политическа сила и са длъжни да излъчат правителство, което да мине през парламентарен вот. Кой ще им го гласува и как ще е конструиран кабинетът – мисля, че вече е решено.

ГЕРБ и ДПС работят в абсолютен синхрон и симбиоза.

“Възраждане” могат да бъдат фиксирани като русофилската фракция на ГЕРБ, така че ще крепят мнозинството при гласуванията, според случая – активно или пасивно, като излизат от зала и свалят кворума.

ИТН щяха да разграждат модела ГЕРБ и да ги чегъртат, но повече от година не виждат по-далеч от “Продължаваме промяната”.

Да тук всичко трябва да е ясно!

И като споменах “Продължаваме промяната”, не мога да не отбележа, че за 3 години Кирил Петков не се постара да научи българския език, който му е майчин.

Не изключвам напълно като вариант коалиране между ГЕРБ и ПП-ДБ, въпреки че на този етап ми се струва все по-малко вероятно, пък и ще създаде напрежение между Борисов и Пеевски, защото ПП-ДБ ще имат претенции към формата на кабинета и първия посочен за изключване от него ще е министърът на МВР. Независимо от това, по външнополитическите въпроси ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ ще гласуват синхронно.

Не мога да не призная, че ми любопитно да видя най-големия русофил сред евроатлантиците и най-големия евроатлантик сред русофилите премиер за четвърти път. Не за друго, а от интерес кои партии/коалиции ще са му парламентарна опозиция.

И все пак – гласувайте! Най-малко за да не им излезе калкулацията с твърдите партийни ядра, купения и корпоративния вот и служителите на данъкоплатска издръжка.

Стоян Тончев